Izmjena receptura kao preventiva protiv manjih prinosa kukuruza | Agroportal.ba
Agro savjeti

Izmjena receptura kao preventiva protiv manjih prinosa kukuruza

Nije vijest da su prinosi kukuruza ove godine znatno niži nego prethodne, te je ekipa agroportal.ba u potrazi za prevazilaženjem problema manjih prinosa kukurza potražila savjet u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, a i od uspješnijih poljoprivrednih proizvođača.

izmjena receptura kao preventiva kod manjih prinosa kukurza

Izmjena recepture

Dušan Nikolić, diplomirani inžinjer poljoprivrede zaposlen u brčanskom Odjeljenju za poljoprivredu, ističe da bi jedna od varijanti za prevazilaženje problema nedostatka kukuruza za ishranu stoke mogao prevazići izmjenom receptura za spravljanje hranjiva.

U recepturi bi se dio udjela kukuruza nadomjestio povećanjem procenta drugih komponenti kao što su: ječam, pšenica, tritikal itd.. Imajući u vidu da je rod strnih žita u 2017. godini bio na zadovoljavajućem nivou.

Prinos kukurza niži od očekivanog

U žetvi kukuruza na jednoj od parcela koje obrađuje zatekli smo poljoprivrednog proizvođača Sašu Petrovića iz Gornjeg Brezika kod Brčkog. Kaže da je i na njegovim parcelama prinos kukuruza dosta niži od očekivanog. Te da su to nedovoljne količine za prehranu oko 150 grla tovnih junadi i oko 1000 grla tovnih svinja koliko ovaj farmer godišnje utovi na svom imanju.

Pročitajte još...   Pijačni barometar 27.07.2021. godine

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukurza

On dijeli mišljenje sa predstavnikom nadležnog Odjeljenja da treba ići na izmjenu receptura za spravljanje hranjiva. U budućnosti planira povećati površine za proizvodnju strnih žita, a smanjiti površine pod kukuruzom. Kako bi se koliko je to moguće izbjegao štetni uticaj suša koje zadnjih godina prave veliki problem u proizvodnji kukuruza na području Brčko distrikta.

0Shares
Slične objave
Agro savjeti

Sa manje od metra kvadratnog, dobićete prinos kao iz 3 baštenska reda

Agro savjeti

Ove dvije namirnice će vam donijeti nabolji urod paradajza

1 Comment

Comments are closed.