Mnogi na svim malim parcelama uzgajaju povrće, možda nedovoljno da od te proizvodnje mogu da žive, ali sasvim dovoljno da namire sopstvene potrebe. Pravilnim tretmanom zemljišta i plodoredom, moguće je obezbjediti kvalitetnije i zdravije povrće od kupovnog.
Veliki broj seoskih i gradskih porodica gaji povrće na površinama koje su u sklopu okućnica. Proizvodnja povrća na malim površinama omogućuje im značajnu uštedu u kućnom budžetu. Povrće najbolje uspeva na mestima koja su osunčana, dobro provjetrena i nemaju visok nivo podzemnih voda.
Kada se opredijelimo za kulture koje želimo da gajimo moramo postaviti pravilan plodored i plan setve. Novembar i decembar su mjeseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci zatim đubre (ko je u mogućnosti) stajnjakom 300 kg po aru i ore zimsko na 30-35 cm.
Potrebno izvršiti obradu zemljišta
U proljeće prije sjetve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručno ili motokultivatorima kako bi se obezbijedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbijedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka. Nakon predsjetvene pripreme u zavisnosti od kulture koju gajimo, pravimo linije. Idealna širina linije je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano plijeviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta.
Pravilne i funkcionalne linije treba da su 10 cm odignute iznad zemlje da bi se omogućilo cijeđenje vode pri obilnim padavinama. Između linija ostaviti staze širine 30-50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.
Prvo sijemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3-5 oC. To su grašak, špinat, salata , crni i bijeli luk, rotkvice.
Prostor u vrtu može se iskoristiti i za sjetvu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja. Ono se mogu sijati u malim trouglastim linijama ili po ivicama vrta. Najčešće gajene aromatične kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava. One svojim mirisom privlače brojne insekte. Odnosno privlače insekte predatore koje se hrane štetnim insektima , privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koje odbijaju insekte koji mogu nanijeti velike štete gajenom povrću.
Također preporuka je da se crni luk i mrkva siju u naizmjenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muhu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muhu. Na taj način može da se izbjegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbjednih plodova.
Izvor :