Utorak , Oktobar 15 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro savjeti / Šta treba da znate ako gajite povrće na malim površinama?

Šta treba da znate ako gajite povrće na malim površinama?

Mnogi na svim malim parcelama uzgajaju povrće, možda nedovoljno da od te proizvodnje mogu da žive, ali sasvim dovoljno da namire sopstvene potrebe. Pravilnim tretmanom zemljišta i plodoredom, moguće je obezbjediti kvalitetnije i zdravije povrće od kupovnog.

Veliki broj seoskih i gradskih porodica gaji povrće na površinama koje su u sklopu okućnica. Proizvodnja povrća na malim površinama omogućuje im značajnu uštedu u kućnom budžetu. Povrće najbolje uspeva na mestima koja su osunčana, dobro provjetrena i nemaju visok nivo podzemnih voda.

Kada se opredijelimo za kulture koje želimo da gajimo moramo postaviti pravilan plodored i plan setve. Novembar i decembar su mjeseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci zatim đubre (ko je u mogućnosti) stajnjakom 300 kg po aru i ore zimsko na 30-35 cm.

Potrebno izvršiti obradu zemljišta

U proljeće prije sjetve potrebno je izvršiti obradu zemljišta ručno ili motokultivatorima kako bi se obezbijedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako obezbijedilo nesmetano klijanje i nicanje biljaka. Nakon predsjetvene pripreme u zavisnosti od kulture koju gajimo, pravimo linije. Idealna širina linije je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano plijeviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta.

Pravilne i funkcionalne linije treba da su 10 cm odignute iznad zemlje da bi se omogućilo cijeđenje vode pri obilnim padavinama. Između linija ostaviti staze širine 30-50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija.

Prvo sijemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3-5 oC. To su grašak, špinat, salata , crni i bijeli luk, rotkvice.

Prostor u vrtu može se iskoristiti i za sjetvu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja. Ono se mogu sijati u malim trouglastim linijama ili po ivicama vrta. Najčešće gajene aromatične kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava. One svojim mirisom privlače brojne insekte. Odnosno privlače insekte predatore koje se hrane štetnim insektima , privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koje odbijaju insekte koji mogu nanijeti velike štete gajenom povrću.

Također preporuka je da se crni luk i mrkva siju u naizmjenične redove, odnosno 1 do 2 reda luka i 1 do 2 reda mrkve. Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muhu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muhu. Na taj način može da se izbjegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbjednih plodova.

Izvor :

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Đubrivo i insekticid: Upotreba mlijeka u organskoj proizvodnji

Upotreba mlijeka u vašem vrtu će vjerovatno iznenaditi mnoge, mada ima i onih koji su …