Ponedjeljak , 30 Marta 2020
Početak / Agro savjeti / Izmjena receptura kao preventiva protiv manjih prinosa kukuruza

Izmjena receptura kao preventiva protiv manjih prinosa kukuruza

Nije vijest da su prinosi kukuruza ove godine znatno niži nego prethodne, te je ekipa agroportal.ba u potrazi za prevazilaženjem problema manjih prinosa kukurza potražila savjet u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta, a i od uspješnijih poljoprivrednih proizvođača.

izmjena receptura kao preventiva kod manjih prinosa kukurza

Izmjena recepture

Dušan Nikolić, diplomirani inžinjer poljoprivrede zaposlen u brčanskom Odjeljenju za poljoprivredu, ističe da bi jedna od varijanti za prevazilaženje problema nedostatka kukuruza za ishranu stoke mogao prevazići izmjenom receptura za spravljanje hranjiva.

U recepturi bi se dio udjela kukuruza nadomjestio povećanjem procenta drugih komponenti kao što su: ječam, pšenica, tritikal itd.. Imajući u vidu da je rod strnih žita u 2017. godini bio na zadovoljavajućem nivou.

Prinos kukurza niži od očekivanog

U žetvi kukuruza na jednoj od parcela koje obrađuje zatekli smo poljoprivrednog proizvođača Sašu Petrovića iz Gornjeg Brezika kod Brčkog. Kaže da je i na njegovim parcelama prinos kukuruza dosta niži od očekivanog. Te da su to nedovoljne količine za prehranu oko 150 grla tovnih junadi i oko 1000 grla tovnih svinja koliko ovaj farmer godišnje utovi na svom imanju.

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukurza

On dijeli mišljenje sa predstavnikom nadležnog Odjeljenja da treba ići na izmjenu receptura za spravljanje hranjiva. U budućnosti planira povećati površine za proizvodnju strnih žita, a smanjiti površine pod kukuruzom. Kako bi se koliko je to moguće izbjegao štetni uticaj suša koje zadnjih godina prave veliki problem u proizvodnji kukuruza na području Brčko distrikta.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Vrijeme pogoduje berbi ranih hibrida kukuruza

Vremenske prilike će u drugom dijelu sedmice pogodovati izvođenju poljoprivrednih radova u polju, saopšteno je …