Avion za djelovanje po gradonosnim oblacima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Avion za djelovanje po gradonosnim oblacima

Stručna ekipa Protivgradne preventive Republike Srpske, pojačana Zlatanom Crnalićem, pilotom Aerokluba Banja Luka, vratila se prepuna utisaka iz austrijskog gradića Kremsa, avaz.

Austrija kao primjer

Cilj naših stručnjaka bio je da se na licu mjesta uvjere kako u Austriji funkcioniše protivgradna zaštita djelovanjem iz aviona. U ovoj, kao i u drugim evropskim državama, protivgradne rakete u oblake se ispaljuju direktno iz aviona u letu, a efikasnost ovakvog djelovanja je veoma visoka.

Velika prednost

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, kaže da je ova godina sa 1.501 ispaljenom raketom rekordna, a štete su uglavnom spriječene. Evidentirane štete nastale su uglavnom usljed zabrane ispaljivanja protivgradnih raketa od Centra letnih informacija (FIC) Banja Luka.

Nameće se potreba za kupovinom jednog aviona, kao što je, naprimjer, Cesna. Taj avion bio bi veoma efikasan u vrijeme zabrane ispaljivanja raketa s lansirnih stanica. Izvan aktivne protivgradne sezone avion bi mogao koristiti drugim svrhama. U velikoj smo prednosti, jer se poljoprivredni aerodrom bivšeg preduzeća “Ratarstvo” nalazi samo pola kilometra od Radarskog centra u Novoj Topoli, rekao je Dejanović.

Očekuje se i uzvratna posjeta austrijskih stručnjaka te da će tim susretom biti prikupljene najneophodnije informacije o ovoj djelatnosti.

Pročitajte još...   Rekordni otkup od kooperanata

Minimalne štete

Prema nezvaničnim informacijama, cijena remontovanog i prema pravilima Evropske unije opremljenog aviona s hangarom niža je od 200.000 evra, što je manje od jedne štete pričinjene gradom u Lijevče polju.

Na taj bismo način kompletirali zaštitu od grada. Djelovali bismo s više od 200 protivgradnih stanica sa zemlje i sa 25 prizemnih generatora te specijaliziranim avionom. U tom slučaju, štete bi bile zaista minimalne, jer nam zabrane ispaljivanja raketa od Centra letnih inicijativa ne bi stvarale probleme, rekao je Dejanović.

Ispaljena 1.501 raketa

Za 44 dana strijelci Protivgradne preventive RS ispalili su u gradonosne oblake 1.501 raketu, koje na tržištu koštaju 900.000 KM. Spriječene su štete većih razmjera.
Nevrijeme od 21. jula pokazalo je da štete na nekretninama mogu premašiti tri miliona maraka. Nabavkom aviona pojačali bismo efikasnost i preostalo bi jedino da se geografski širimo na preostali dio naše zemlje, rekao je Dejanović.
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske