Bezdan bez dna | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Bezdan bez dna

Da je naša proizvodnja hrane zaglavila u totalnom ćorsokaku potvrđuje i najnoviji podatak da preko 90 odsto prehrambenih namirnica koje godišnje pojedemo dolazi iz uvoza.

I to ne samo onih proizvoda koje nismo u stanju sami da proizvedemo, nego i hrane za koju se, bar na prvi pogled, čini da bismo sami mogli da je zgotovimo, pa čak i da nas je daleko više no što nas ima.

Takođe, ne samo da uvozimo iz zemalja okruženja i Evrope, nego bukvalno iz svih krajeva svijeta.

Tako, pekarske proizvode i hljeb uvozimo i iz Brazila, Argentine, Irana, Jordana, Avganistana, a vodu iz dalekog Japana!?

E, kad nismo u stanju da, iz domaće radinosti, obezbijedimo bar dovoljnu količinu hljeba i vode, šta reći o enormnom uvozu drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, za koje godišnje dajemo stotine miliona KM.

Pročitajte još...   BiH uvozi čak 92 odsto hrane

Uvoz raste

Još više poražava i zabrinjava činjenica da količina i vrijednost njihovog uvoza iz godine u godinu drastično raste.

U BiH su, činjenica, svi svjesni da domaća proizvodnja brzinom svjetlosti propada, dok robe iz uvoza zauzimaju potpuni primat u našoj ishrani. Tako, godinama unazad slušamo priču da našim proizvođačima trebaju veći podsticaji, a stranim ograničenja na izvoz, dok građani moraju da kupuju domaće.

Međutim, i danas se sve svodi na ovu praznu priču, a neumoljiva statistika pokazuje da procenat hrane iz uvoza samo raste. I to svega – mesa, mlijeka, vode, žitarica, voća, povrća, te prerađevina od ovih namirnica, dok se i ono malo domaćeg utopilo u šarenilo tuđeg, pa ne može da dođe do izražaja.

Pročitajte još...   Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Valjda je lakše uvoziti i uvoziti, nego se pozabaviti jačanjem karika u lancu domaće proizvodnje hrane, makar to značilo više radnih mjesta, više para u svačijoj kasi, više zadovoljnih proizvođača, prerađivača, građana…

I onda se oni gore ljute kad se poljoprivrednici i prerađivači žale na uslove u kojima posluju, radnici na svoje plate, bolesni na zdravstvenu zaštitu. 

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.