BiH ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo | Agroportal.ba
Agro vijesti

BiH ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo

Bosna i Hercegovina ne proizvodi dovoljno hrane da bi zadovoljila potrebe sopstvenog stanovništva i nedostaje joj dovoljnih količina sirovina za preradu, zbog čega uvozi gotovo sve vrste poljoprivrednih proizvoda.

Navodi se to u Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za 2023. godinu, dokumentu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“To se može konstatovati na osnovu strukture proizvoda koji su zastupljeni u uvozu poput pšenice, svježeg ili rashlađenog goveđeg mesa, šećera za rafinisanje, sjemena suncokreta i dr. Takođe, u uvozu je zastupljena i luksuzna roba sa značajno visokim cijenama poput cigareta, kafe, piva, koje utiču i na visoke vrijednosti uvoza”, navodi se u analizi.

BiH je, kako se dodaje, neto uvoznik poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, što ukazuje i konstantno povećavanje vrijednosti deficita iz godine u godinu.

“Vrijednost deficita u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom je u 2023. godini dostigla 3,5 milijardi KM, što je i najveća zabilježena vrijednost u posljednjih pet godina. Deficit od 3,5 milijardi KM i pokrivenost uvoza izvozom od 23 odsto ukazuje na visoku osjetljivost BiH na nagle promjene i poremećaje u trgovini hranom”, upozoreno je u ovoj analizi.

Pročitajte još...   Više od 200 miliona KM potencijalnih sredstava za poljoprivredu

Činjenica je, dodaje se, da poljoprivredni sektor u BiH do sada nije uspio da se prestrukturira i modernizuje, prije svega u razvojnom dijelu, niti da ojača konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i smanji izrazito nepovoljan spoljnotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

“Dodatno, u BiH nije formirano stabilno tržište poljoprivrednih i prerađenih poljoprivrednih proizvoda putem kojeg će se nuditi hrana koja je po kvalitetu, obimu, asortimanu ponude i cijenama usklađena sa nutritivnim potrebama i nivoom kupovne snage potrošača”, naglašeno je u analizi.

Posebno je zabrinjavajuće to što uvoz konstantno raste.

“Iako je ukupan obim trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u stalnom porastu, izvoz stagnira na nivou od milijardu KM posljednje dvije godine, dok uvoz raste i dostigao je vrijednost od 4,5 milijardi KM u 2023. godini”, naglašeno je u analizi.

Pročitajte još...   Prinos maslina u BiH prošle godine više nego udvostručen

Evropska unija je tradicionalno ključni trgovinski partner BiH u ovom sektoru.

“Oko 55 odsto uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH je uvezeno iz Evropske unije, dok se na tržište Evropske unije iz BiH plasira oko 46 odsto ukupnog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19 odsto, dok se spoljnotrgovinski deficit sa EU konstantno povećava iz godine u godinu te je dostigao vrijednost od dvije milijarde KM u toku 2023. godine”, naglašeno je u Analizi trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH sa svijetom za 2023. godinu.

Precizirano je i da oko 85 odsto ukupnog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije na tržište BiH stiže iz Hrvatske, Njemačke, Italije, Poljske, Mađarske, Nizozemske, Austrije i Slovenije.

 

(nezavisne.com)

 

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj