Bolja saradnja mesoprerađivača i farmera u RS | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bolja saradnja mesoprerađivača i farmera u RS

Mesoprerađivači i klaoničari iz Republike Srpske sa jedne i uzgajivači svinja sa druge strane uskoro će sjesti za pregovarački sto kako bi pokušali uspostaviti lanac snabdijevanja domaćim mesom i tako smanjili tržišni udio uvoznog, čija se vrijednost mjeri u desetinama miliona maraka, pišu nezavisne.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ova inicijativa koja postoji duže vrijeme, a koja je nedavno ponovo pokrenuta, ima za cilj da se pored jačanja domaće proizvodnje kroz određen period steknu i uslovi za izvoz mesa van BiH i otvaranje tržišta na koja bi se plasirali eventualni viškovi, a što je veoma važno kako bi cijela priča bila uspješna.

Međutim, da bi se to ostvarilo, biće potrebno prevazići mnogo prepreka koje godinama sprečavaju razvoj domaćeg tržišta, a jedna od najvećih je cijena i kontinuitet u snabdijevanju.

Naime, domaći svinjari trenutno nemaju uslove, kapacitete i tehnologiju kojom bi ostvarili taj kontinuitet u proizvodnji, a ne mogu ni da pariraju sa uvoznim cijenama. Da bi se nešto promijenilo, oni traže pomoć od nadležnih.

Pročitajte još...   I studenti idu na njivu - sjetva u Rusiji ne smije da stane zbog virusa

Mišo Maljćić, predsjednik Udruženja svinjara RS, kaže kako su spremni podići proizvodnju pod uslovom da podsticaji budu jasno definisani i zagarantovani.

Situacija je trenutno takva da je iznos sredstava za uzgoj svinja ograničen, pa što više proizvodite, manje dobijate. Nama jednostavno treba pokriće za podizanje proizvodnje. Takođe, želimo tačno da znamo koliki podsticaj dobijamo za uzgojenu svinju kako bismo za taj iznos smanjili cijenu i bili konkurentniji, kaže Maljčić.

Prema njegovim riječima, ako bi se to desilo, svinjari bi bili spremni da se obavežu na redovnu isporuku i uspostavljanje sistema odgovornosti gdje bi svako onaj ko bi iz njega izašao zbog neke dodatne zarade bio sankcionisan.

Sa druge strane, mesoprerađivači i klaoničari farmerima nude otkupnu cijenu po kojoj kupuju uvozno meso uvećanu za troškove prevoza koje plaćaju za uvoz, kojih sada neće biti, što je, kako smatraju, veoma korektno sa njihove strane.

U mesnoj industriji “Tulumović” su takođe izrazili spremnost za tješnju saradnju, ali uz određene uslove.

Zahtijevamo cijene kao i u Evropi, ujednačen kvalitet te garantovanu isporuku, kazali su kratko oni.

Podršku razgovorima i eventualnom dogovoru dali su i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, gdje tvrde kako su u više navrata insistirali na uvezivanju primarne proizvodnje i prerade.

Pročitajte još...   "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", bez jasnog stava kakav je uticaj na poljoprivredu BIH?

Priznaju da je tržište BiH neuređeno, a glavnog krivca vide u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje, kako kažu, ni na koji način ne štiti domaću proizvodnju.

U više navrata smo pokretali inicijative za zaštitu domaćih proizvoda. Nažalost, do danas izostala je bilo kakva reakcija u smislu preduzimanja mjera za zaštitu domaće proizvodnje od strane organa BiH i pomenutog ministarstva, koji su za to nadležni, kažu u ovom ministarstvu.

Šta se i koliko radi na zaštiti domaće proizvodnje, nismo uspjeli saznati u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer nam niko nije odgovorio na naša pitanja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH

Agro vijesti

Bošnjački političari uništavaju primarnu poljoprivredu

Komentariši