Kapitalne investicije prvi put u Programu podsticaja za poljoprivredu u FBIH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kapitalne investicije prvi put u Programu podsticaja za poljoprivredu u FBIH

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu održan je konsultativni sastanak resornog ministra Šemsudina Dedića sa predstavnicima dvadeset najreprezentativnijih udruženja poljoprivrednika sa područja Federacije BiH, piše faktor.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: faktor.ba

Konsultacije su održane u četvrtak u sklopu javne rasprave o Programu podsticaja za poljoprivredu za 2018. godinu. Ministar Dedić je, tom prilikom, istaknuo da ovogodišnji program sadrži bitne novine u odnosu na sve prethodne programe.

Kao što smo dogovorili još prilikom prošlogodišnje javne rasprave, ove godine smo u potpunosti razdvojili pravne i fizičke osobe, odnosno obrtnike koji uredno izmiruju obaveze prema državi i osobe koje nemaju registrovanu djelatnost. Ne mogu isti status imati oni koje žive od poljoprivrede i oni kojima je poljoprivreda samo dodatno zanimanje, dodatna zarada. Nažalost, do sada pravilnici nisu među njima pravili nikakvu razliku pa su poticaje dobijali i proizvođači i, naprimjer, državni službenici i zaposleni u javnom sektoru koji uzgajaju povrće za svoje potrebe – rekao je Dedić, koji je udruženjima predstavio podatke o strukturi dosadašnjih dobitnika poticaja i broju postojećih obrta, od kojih je više od  1.700 registrovano tokom njegovog mandata.

Druga bitna novost jeste da su se u Programu  prvi put našla sredstva za kapitalne investicije i ruralni razvoj u iznosu višem od četiri miliona KM.

Ministarstvo će sufinansirati nabavku nove mehanizacije i opreme za različite vrste proizvodnje koja je preduslov modernizacije naših poljoprivrednih gazdinstava. Predviđena su i sredstva za regres kamate. Također, nakon što smo usvojili neophodne zakonske akte prvi put smo u pravilnik mogli uvrstiti organsku proizvodnju koja je svakako jedna od perspektivnijih grana bh. poljoprivrede, naglasio je ministar.

Javna rasprava traje još nekoliko dana tokom kojih svi poljoprivrednici mogu dostavljati svoje prijedloge i primjedbe.

Pročitajte još...   Federalni budžet predviđa rekordno povećanje izdvajanja za agrar

Ovogodišnji budžet Ministarstva za poticaje iznosi gotovo 70 miliona KM, od čega je 11,5 miliona predviđeno za saniranje dugovanja naslijeđenih od prethodne Vlade.

Kako je naglasio Dedić, nakon usvajanja federalnog programa slijedi usvajanje programa na nivou kantona koji su poljoprivrednicima osigurali  još dodatnih 20 miliona KM podsticajnih sredstava.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši