Bračni par na svom imaju, za devet godina ubrao i isporučio 40 tona maline | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Bračni par na svom imaju, za devet godina ubrao i isporučio 40 tona maline

Da je podizanje malinjaka i proizvodnja maline mukotrpan i skup posao, a nerijetko i krajnje neizvjestan, može se uvjeriti i na primjeru Asmire i Mehmeda Alajbegovića, supružnika iz bugojanskog prigradskog naselja Donja Kula, koji od ovoga posla prehranjuju porodicu.

Asmira, nastavnica njemačkog jezika u jednoj bugojanskoj školi, i njen suprug Mehmed, sve donedavno nezaposlen, a prije mjesec je imao sreću da dobije posao u “Kožari”, podigli su prije devet godina malinjak i započeli uzgoj ovog voća.

Pročitajte još...   Neizvjesnost u bijeljinskom Žitoprometu

Uhvatili su se u koštac sa svim mogućim izazovima i hrabro kročili u bitku za svaki kilogram. Prvih godina, čim su podigli malinjak, otkupna cijena bila je 3,30 KM, a lani samo 0,80 KM. Kažu kako će ove godine otkupna cijena za kilogram maline biti od dvije do dvije i po marke.

Teško pronalazimo berače, jer nema više radne snage. Mnogi su otišli u inostranstvo. Godišnje uberemo četiri tone maline, a nekad i više tako, kad sve saberemo, u proteklih devet godina ubrali smo i isporučili između 36 i 40 tona.

Naglašava da bi država ubuduće svojim poticajima trebala bolje vrednovati ovu granu poljoprivredne proizvodnje te je zaštititi.

Pročitajte još...   Malim proizvođačima kraći put do kupaca

Izvor: Avaz

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)