Bratunački sistem za navodnjavanje vrijedan 9,2 miliona KM spreman za upotrebu | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Bratunački sistem za navodnjavanje vrijedan 9,2 miliona KM spreman za upotrebu
​Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stefan Mitrović posjetio je novoizgrađeni sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina u ovoj opštini i najavio da će za tri dana zvanično biti predat na korištenje.

Sa Mitrovićem su bili i predstavnici Svjetske banke, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i izvođači radova.

Mitrović je naveo da je riječ o veoma kompleksnom sistemu za navodnjavanje sa više od 20 pumpnih stanica, jedinstvenom u BiH i Evropi.

Bratunac će biti jedina opština u Republici Srpskoj i BiH koja će sistemom za navodnjavanje imati pokriveno 90 odsto područja, odnosno poljoprivrednih površina pod različitim kulturama, rekao je Mitrović pri obilasku završnih radova na izgradnji sistema za navodnjavanje u bratunačkoj opštini.

On ističe da je vrijednost projekta 9,2 miliona KM i da je finansiran sredstvima Svjetske banke.

Pročitajte još...   Nevesinjski sir iz mijeha, receptura stara 7 vijekova!

Mlađenović je rekao da je ovo treći projekat po vrijednosti koji se realizuje u ovoj opštini u posljednjih 50 godina i da će dati veliki doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje i umanjiti štetu od suše koje su sve učestalije i veće usljed klimatskih promjena koje su sve izraženije na ovom području.

Izgradnja sistema za navodnjavanje koji je obuhvatio sve 22 mjesne zajednice u ovoj opštini, doprinijeće daljem razvoju poljoprivrede, a posebno malinarstva po čemu je Bratunac lider u Srpskoj i BiH, ocijenio je Mlađenović i naglasio da će ovo omogućiti proširenje plantaža i bolje prinose, a time i veće prihode, ali i smanjenje rizika od uticaja suša na berbu.

On kaže da je izgradnjom ovog sistema zaokružen kompletan ciklus za proizvodnju maline u bratunačkoj opštini od rasadničke proizvodnje, preko plantaža ovog voća, sistema protivgradne zaštite, savjetodavne službe do sistema za navodnjavanje i hladnjača.

Pročitajte još...   Izvoz iz Republike Srpske povećan za 21,4 odsto

Mlađenović je izrazio očekivanje da će Svjetska banka odobriti dodatna sredstva za proširenje sistema za navodnjavanje, jer se u međuvremenu povećao broj poljoprivrednika zainteresovanih za uzgoj maline, drugog voća i drugih kultura na području ove opštine.

Prema Mlađenovićem riječima, danas su i predstavnici nekih institucija i poljoprivrednika iz Crne Gore prisustvovali obilasku gradilišta sistema za navodnjavanje da bi sagledali mogućnost prenošenja iskustva i izgradnje sličnih sistema u toj zemlji, jer Svjetska banka ovaj projekat želi širiti i prenijeti i u druge krajeve svijeta.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.

Komentariši