Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)
Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)

Brčanska vlada obezbijedila je za ovu godinu 10 miliona maraka, a još dva miliona planirana su rebalansom za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

10 miliona za podsticaje

Foto: Farma krava

Samozapošljavanje u poljoprivredi

Zainteresovani mogu da učestvuju i u javnom konkursu za sredstva samozapošljavanja u poljoprivredi. Za te namjene iz budžeta planirano je 500 hiljada maraka i još toliko neutrošenih sredstava iz protekle godine.

Milion maraka, koliko je ukupno predviđeno za one koji ne rade, a mogu i žele da se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom solidan je iznos, i svakako će dobro doći ne samo njima, već i zajednici.

To je dobra stvar, ko je mlađi čovjek i ko hoće da radi za sebe tu ima prostora. A najbolje je raditi sam za sebe, jer tu koliko zaradiš, to je tvoje, kaže Nikola Kerezović.

Milorad Vuković ističe da je dosta je mladih pčelara iskoristilo to samozapošljavanje ali da nažalost nisu dobro edukovani.

Pročitajte još...   Za podsticaje prijavljena 493 poljoprivrednika
Milion za samozapošljavanje

Vlada je usvojila Program samozapoljšljavanja i odredila uslove za dodjelu sredstava. Milion maraka doznačeno je Zavodu za zapošljavanje koji je zadužen da provede ovaj projekat.

Oni će objaviti javni poziv i nakon toga se prijavljuju lica koja se nalaze na Zavodu, a žele da se samozaposle, odnosno da počnu sami da privređuju. Pojasnio je Milenko Ninković, šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Distrikta.

Do 31.10. prijave za podsticaje

Oko 2.200 registrovanih poljoprivrednih proizvođača u Brčkom moći će do 31. oktobra da se prijave za korišćenje sredstava za podsticaj, za šta će biti izdvojeno 10 miliona maraka. Rebalansom je predviđeno još dva miliona. Ove su godine određena i ogranuičenja u koriščćenju oranica i broja grla u proizvodnji mesa.

To je za svinje 300 komada, za ovce 160, za jagnjad 160, isto toliko i za koze, za tov junadi je to 80 komada. To je za fizička lica, a za pravna lica je duplo više, dodao je Ninković.

Pravilnikom je određeno da se pčelarima pomogne sa 30 maraka po košnici, s tim da proizvođač mora da ima najmanje 30 košnica.

Pročitajte još...   Bijelog luka nema do uvoznog

Proizvođači meda i mednih proizvoda uglavnom su zadovoljni ovim podsticajem.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica