U Semberiji u toku vađenje krompira (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro vijesti

U Semberiji u toku vađenje krompira (VIDEO)

Na semberskim poljima u toku je vađenje krompira. Većina proizvođača opredijelila se za unaprijed ugovorenu proizvodnju jer su prošle godine pretrpjeli veliku štetu. Imaju siguran plasman- ukupan rod predaće fabrikama sušenog povrća u Јanji i pomfrita u Srebrenici.

vađenje krompira

Foto: ilustracija

Na 1.250 hektara , 110 kooperanata Poljoprivredne zadruge Agrofarmer, proizvode krompir za prerađivače. Sušna godina i visoke temperature umanjili su prinose na mnogim parcelama, dok su troškovi proizvodnje znatno povećani zbog zalivanja i zaštite usjeva. Alija Velagić ima krompir na 40 dunuma. Kaže, teško je bilo održati proizvodnju, Ali riješili su važnu stavku – plasman roda. Ne zavise od pijace i nakupaca. Organizovana proizvodnja i garantovan otkup, pola je urađenog posla.

Pročitajte još...   Mićić: Grad će olakšati procedure za građevinske dozvole stočarima

Već pet godina radim za industrijsku proizvodnju dio krompira. Sve funkcioniše izuzetno dobro , i otkup i isplata u kratkom periodu, rekao je Fahrudin Јunuzović iz Јanje.

Proizvodnja je skupa, ulaganja su velika pa je pomoć prerađivača u repromaterijalu značajna podrška povrtarima.

Prerađivači svake godine sufinansiraju proizvodnju krompira koju mi plaćamo prilikom predaje krompira, tako da će svima troškovi proizvodnje biti odbijeni prilikom naplate. Istakao je Muujo Bogaljević direktor Poljoprivredne zadruge Agrofin.

Prerađivači otkupljuju krompir po cijeni 32 feninga po kilogramu . Uz podsticaj resornog ministarstva i Agrarnog fonda grada Bijeljina, proizvođači očekuju da će imati oko 43 feninga po kilogramu što bi pokrilo troškove proizvodnje i stvorilo preduslove za novi proizvodni ciklus.

Pročitajte još...   Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?