Cijena žitarica 31.01. – 04.02. | Agroportal.ba
Agro vijestiPijačni barometar

Cijena žitarica 31.01. – 04.02.

Prve nedelje februara, zabilježen je rast cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda kukuruza i soje, dok je pšenica imala negativan cijenovni trend. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 9.049 tona robe, čija je finansijska vrijednost iznosila 306.750.000 dinara.

cijena

Foto: Produktna berza Novi Sad

Kukuruz

Početkom nedelje, usljed povećanje tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zabilježio uzlazni trend u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cijenovni trend je bio primjetan na evropskom i američkom tržištu, usljed nepovoljnih vremenskih prilika u Argentini i Brazilu. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su zaključeni u cijenovnom rasponu od 27,00 do 27,50 din/kg bez PDV-a, dok se na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po cijena od 27,80 din/kg bez PDV-a. Najveće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice sa isporukom robe februar/mart. Sredinom nedelje, negativan cijenovni trend na međunarodnom tržištu, bio je u potpunosti korelativan sa dešavanjima i kod nas. Stekao se utisak, da je ponuda bila povećana u odnosu na tražnju. Na samom kraju nedelje, kukuruz sa klauzulom „gratis lager mart“ je zaključen na cijenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na pad cijene. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 27,18 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast 0,68%.

Pročitajte još...   Žetva pšenice i moć mlinara

Soja

Na tržištu soje, za razliku od kraja prethodne nedelje gdje je zabilježena manja zainteresovanost kupaca, tokom protekle nedelje je primetna intenzivnija tražnja za kupovinom ove uljarice. Kupoprodajni ugovori sa preuzimanjem robe tokom februara, zaključeni su u cijenovnom opsegu od 74,50 do 75,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom uzlaznog trenda. Na strani tražnje, veću zainteresovanost su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena je iznosila 74,72 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupila za 0,35%. Cijene soje su nastavile sa rastom i na američkom tržištu, dostižući sedmomesečni maksimum u Čikagu, zbog nastavka međunarodne tražnje, ali takođe i zbog snižavanja proizvodnje u Brazilu u poređenju sa procenom USDA izveštaja prošlog meseca.

Pročitajte još...   Petar Garača, najmlađi farmer Brčko distrikta

Pšenica

Za razliku od tržišta kukuruza i soje, tržište pšenice je dosta mirnije. Kvalitetnija pšenica za promptnu isporuku, sa minimum 12% proteina, prometovana je na cenovnom nivou od 31,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prethodne nedelje, cena je niža za
0,32%. Krajem nedelje, ponude u zavisnosti od parametara kvaliteta i brzine preuzimanja, kretale su se od 30,50 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Međutim krajem nedelje, do realizacije berzanskog ugovora nije došlo, usled izostanka tražnje za ovom žitaricom. Negativan trend, zabeležen je i u Čikagu, jer je
vremenska prognoza sugerisala kišu u oblastima ozime pšenice.

Produktna berza Novi Sad
+381 21 442 935
office@proberza.co.rs
www.proberza.co.rs
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća