Mljekari traže plavi dizel, nadležni ignorišu
Agro oglasi

Mljekari traže plavi dizel, nadležni ignorišu

Mljekari Republike Srpske traže plavi dizel, njihovo pismo vam prenosimo u cijelosti. 

Plavi dizel

Poštovane dame i gospodo,

Kako niste riješili zahtjev Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS za oslobađanje dizel goriva za poljoprivrednu prozvodnju od plaćanja akciza i putarina, broj 01, 02-50-17-2173/21 od 10.12.2021.godine tražimo posebnu tematsku sjednicu Predstavničkog Doma Parlamentne Skupštine BiH na kojoj ćete reći da li ste za poljoprivredu i opstanak sela ili niste?

Da li ste Vi za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će samo ostati Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Doboj, Tuzla i Bijeljina?

A svi ostali treba da se isele?

Jer u BiH imate 1.000 praznih sela i 700 sela sa manje od 5 stanovnika. Da li Vi znate da selo može bez grada, a grad ne može bez sela? Da li Vi znate da je litra nafte 4 litre mlijeka ili 1 kg žive vage svinjetine? Da li vi znate da je 1 kg đubriva 4 litre mlijeka ili 1 kg svinjetine? Da li vi znate da se pod ovim uslovima ne može proizvoditi hrana u BiH?

Pročitajte još...   Reakcija Udruženja mljekara povodom novonastale situacije
Ako neko misli da se može proizvoditi onda bi mi voljeli da takvi dođu i održe nam predavanja kako možem biti rentabilni.

Plavi dizel ima u svim zemljama Evrope osim u Bosni i Hercegovini. Što govori da njihovi proizvođači u startu lakše proizvode i lakše im je opstati. Plavi dizel u BiH imaju kamenolomi, rudnici, željeznica, avio saobraćaj, a samo poljoprivrednici nemaju, pa se pitamo da li mi oremo autoputeve ili njive? Pa se pitamo kakva je to država u kojoj seljaci grade autoputeve i puteve, a njihove mašine i njihovi traktori nikada neće vidjeti ni puta ni autoputa.

Pročitajte još...   U srijedu skup za informisanje proizvođača o poljoprivrednim podsticajima
Ako želite da spasite ovo što je ostalo na selu, morate pod hitno djelovati.

Jer niko ko se bavio poljoprivredom i napustio je nije se više vratio poljoprivredi, što znači da imate ovo malo proizvođača koji proizvode 20-30% hrane. I kada i oni prestanu proizvoditi tada ćemo u potpunosti biti zavisni od uvoza iz inostranstva. Shvatite ovo naše pismo kao vapaj da nam pomognete, dok još imate kome. A time ćete pomoći i sami sebi.

Molimo Vas ako se udostojite i zakažete tematsku sjednicu da nas pozovete da bi pobliže objasnili u kakvom je stanju poljoprivreda.
0Shares
Slične objave
Agro oglasi

Farmofit traži nove radne kolege!

Agro oglasi

CROAGRO međunarodni sajam poljoprivrede 01.12.2022.