Mljekari traže plavi dizel, nadležni ignorišu
Agro oglasi

Mljekari traže plavi dizel, nadležni ignorišu

Mljekari Republike Srpske traže plavi dizel, njihovo pismo vam prenosimo u cijelosti. 

Plavi dizel

Poštovane dame i gospodo,

Kako niste riješili zahtjev Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS za oslobađanje dizel goriva za poljoprivrednu prozvodnju od plaćanja akciza i putarina, broj 01, 02-50-17-2173/21 od 10.12.2021.godine tražimo posebnu tematsku sjednicu Predstavničkog Doma Parlamentne Skupštine BiH na kojoj ćete reći da li ste za poljoprivredu i opstanak sela ili niste?

Da li ste Vi za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će samo ostati Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Doboj, Tuzla i Bijeljina?

A svi ostali treba da se isele?

Jer u BiH imate 1.000 praznih sela i 700 sela sa manje od 5 stanovnika. Da li Vi znate da selo može bez grada, a grad ne može bez sela? Da li Vi znate da je litra nafte 4 litre mlijeka ili 1 kg žive vage svinjetine? Da li vi znate da je 1 kg đubriva 4 litre mlijeka ili 1 kg svinjetine? Da li vi znate da se pod ovim uslovima ne može proizvoditi hrana u BiH?

Pročitajte još...   Reakcija Udruženja mljekara povodom novonastale situacije
Ako neko misli da se može proizvoditi onda bi mi voljeli da takvi dođu i održe nam predavanja kako možem biti rentabilni.

Plavi dizel ima u svim zemljama Evrope osim u Bosni i Hercegovini. Što govori da njihovi proizvođači u startu lakše proizvode i lakše im je opstati. Plavi dizel u BiH imaju kamenolomi, rudnici, željeznica, avio saobraćaj, a samo poljoprivrednici nemaju, pa se pitamo da li mi oremo autoputeve ili njive? Pa se pitamo kakva je to država u kojoj seljaci grade autoputeve i puteve, a njihove mašine i njihovi traktori nikada neće vidjeti ni puta ni autoputa.

Pročitajte još...   Akcija "Čaša mlijeka za pluća puna kiseonika" prikupila preko 38.000KM!
Ako želite da spasite ovo što je ostalo na selu, morate pod hitno djelovati.

Jer niko ko se bavio poljoprivredom i napustio je nije se više vratio poljoprivredi, što znači da imate ovo malo proizvođača koji proizvode 20-30% hrane. I kada i oni prestanu proizvoditi tada ćemo u potpunosti biti zavisni od uvoza iz inostranstva. Shvatite ovo naše pismo kao vapaj da nam pomognete, dok još imate kome. A time ćete pomoći i sami sebi.

Molimo Vas ako se udostojite i zakažete tematsku sjednicu da nas pozovete da bi pobliže objasnili u kakvom je stanju poljoprivreda.
Shares
Slične objave
Agro oglasi

CROAGRO međunarodni sajam poljoprivrede 01.12.2022.

Agro oglasi

Japanska pametna poljoprivreda - registrujte se danas