Uvoz i rast cijena mlijeka vode ka zatvaranju farmi
Agro vijesti

Uvoz i rast cijena mlijeka vode ka zatvaranju farmi

mlijeko

Na tržište BiH u 2021. godini uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od skoro 175 miliona maraka, što je za čak 81 milion više nego što su domaći mljekari plasirali u inostranstvo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na domaće tržište lani je uvezeno 53,53 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 174,75 miliona maraka. U istom periodu domaći mljekari su izvezli 79,82 kilograma svojih proizvoda, a njihova vrijednost iznosila je svega 93,94 miliona maraka.

Mljekari ističu da je glavni razlog zašto je količinski više, a vrijednosno manje izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH taj što domaći proizvođači izvoze proizvode niske vrijednosti.

Mi izvozimo jeftinije proizvode, odnosno pasterizovano mlijeko u tetrapaku, a uvozimo sireve prerađevine, mliječne namaze i sve ostalo što je skupo. Zato je razlika u količinskom iznosu u korist nas, a vrijedonosna u korist uvoznika.

naveo je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Pročitajte još...   Statistika: Prikupljeno kravlje mlijeko i proizvedeni mliječni proizvodi, JUL 2017

Navodi da je u mljekarstvu situacija sve gora te da nema naznaka da će krenuti uzlaznom putanjom.

Ova grana pada iz dan u dan, što govore i podaci da trenutno ima svega 2.600 proizvođača. Mnogi odustaju jer ne mogu izdržati sve probleme sa kojima se susreću. Hrana za stoku je skupa, kao i sve ostale komunalije, dok je otkupna cijena mlijeka 60 feninga po litru i nema ni naznake da bi mogla da bude povećana. U suštini imamo odgovor ako nam se ne sviđa otkupna cijena, ne treba se ni baviti proizvodnjom. Doći ćemo brzo u situaciju da ćemo imati novac, a da nećemo moći uzeti hljeba, jer ga neće biti.

naveo je Usorac.

Pročitajte još...   Farma ćurki u Bukviku: Složen i odgovoran, ali isplativ posao

Isti stav dijeli i prvi čovjek Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković, koji ističe da je stočna hrana znatno poskupjela, a otkupna cijena mlijeka nije mijenjana.

Mljekare u Srpskoj, kao i ostale poljoprivrednike, prema sadašnjim pokazateljima, očekuje veoma teška i neizvjesna godina.

naveo je Marinković.

Subvencije

Kada je riječ o subvencijama za proizvodnju mlijeka, Vladimir Usorac je naveo da je za te namjene u 2022. godini predviđeno 75 miliona maraka, koliko je bilo i lani.

I u tom slučaju smo u neravnopravnom položaju sa mljekarima iz FBiH, koji duplo više proizvode.

naveo je Usorac.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode