Cijene kukuruza i dalje rastu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Cijene kukuruza i dalje rastu

Cijene kukuruza u BiH i dalje rastu, pa je za 100 kg kukuruza potrebno izdvojiti dvije marke više nego prije 15 dana. Pretpostavka je da će u narednom periodu cijene i dalje rasti. Do kojeg iznosa ostaje da se vidi. 

cijene kukuruza

Poljoprivrednici ističu da je rast cijena na međunarodnom tržištu jedan od značajnijih faktora koji je umnogome uticao na kretanje cijena na domaćem tržištu.

Cijene kukuruza rastu već mjesecima

Kako su kazali iz jedne banjalučke poljoprivredne apoteke, cijena merkantilnog kukuruza iznosi 0,54 KM po kilogramu. Te je za 100 kg trenutno potrebno izdvojiti 54 KM.

Do prije 10-15 dana za 100 kilograma bilo je potrebno izdvojiti 52 KM. Što je za dvije KM manje nego sada, kazali su iz ove poljoprivredne apoteke. Dodajući da cijene rastu već nekoliko mjeseci.

Ističu da je krajem prošle godine cijena za 100 kg kukuruza iznosila 45 KM. Nakon čega je ubrzo opet porasla za dvije marke, te da od tada ide ka gore.

Pročitajte još...   Šta će biti sa žetvom u Semberiji?
Obustavljene nabavke zbog cijene

Iz još jedne banjalučke poljoprivredne apoteke ističu da je kukuruz poskupio. Te da ga zbog toga ne nabavljaju već 15 dana.

Ne znamo kada ćemo imati kukuruz u ponudi. Ne isplati nam se nabavljati jer je cijena znatno porasla. Bili su iskreni iz ove poljoprivredne apoteke.

Velika potražanja

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da na povećanje cijena utiče velika potražnja kukuruza na svjetskom tržištu.

Cijena je na svjetskom tržištu i berzama u stalnim oscilacijama. Čas miruje, čas pada, čas raste. Tako se ponašaju i naši apotekari i jasno je da je prodaja na malo uvijek podložnija promjenama, rekao je Marinković.

Cijene variraju konstantno

Dodaje da je takav trend, te da se potražnja kukuruza na svjetskom tržištu odražava i na domaće tržište. Prilikom čega dolazi do određenih poremećaja u cjenovnicima.

Mislim da to neće trajati dugo, jer su stigli ljepši dani. Sjetva je obavljena na popriličnom broju površina. Te je stanje usjeva prerano posijanih žitarica ipak zadovoljavajuće, ističe Marinković.

 

Pročitajte još...   Pečurke i šumski plodovi iz Foče idu za Evropsku uniju
Zemlja apsurda

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za “Nezavisne” je potvrdio da je situacija u FBiH ista kao i u Republici Srpskoj.

Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće, rekao je Bićo.

On naglašava da je BiH zemlja apsurda jer kukuruz koji se uvozi plaća se po mnogo većoj cijeni. Dok su domaći proizvođači ugroženi, jer ne mogu prodati svoje proizvode po realnoj cijeni.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?