Da nam pčele budu site i zdrave, a pčelarstvo unosnije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Da nam pčele budu site i zdrave, a pčelarstvo unosnije

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Ekomed-MK da počne proizvoditi novu vrstu hrane za pčele sa ljekovitim biljnim dodacima protiv parazita. Ova hrana će pomoći da pčele ostanu zdrave i time može smanjiti gubitke u proizvodnji meda do 50 posto.

Od početka pandemije COVID-19 javni diskurs uglavnom se fokusirao na to kako se zaštiti od virusa i  ostati zdrav, te kako ojačati imunitet. Med i drugi pčelinji proizvodi postali su još popularniji kao pojačivači imuniteta, ali malo ili nimalo pažnje nije bilo posvećeno zdravlju i imunitetu pčela.

Međutim, za Ekomed-MK iz Crkvine, opština Šamac, to je primarna misija. Jedna od njihovih primarnih aktivnosti je proizvodnja hrane sa prirodnim ljekovitim dodacima koji štite pčele od parazita i jačaju njihov imunitet. Oni također proizvode satne osnove od pčelinjeg voska, koje su osnovna građa bilo koje košnice.

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Ekomed-MK u njihovoj misiji da zaštite zdravlje pčela. Uz podršku projekta, Ekomed-MK će sada početi proizvoditi hranu za pčele sa prirodnim ljekovitim dodactima protiv Varroa parazita, koji mogu ubiti cijele kolonije pčela tokom zime i imati jako negativan ekonomski uticaj na pčelare.

Od pčelara do zaštitnika pčela

Obitelj Maslić, vlasnici preduzeća, osnovali su Ekomed-MK 2008. godine nakon što su se već 40 godina bavili pčelarstvom.

Prvobitno su počeli proizvoditi hranu za pčele i satne osnove za vlastite potrebe te za potrebe još nekoliko pčelara iz Šamca. Pero Starčević, koji je danas zadužen za razvoj poslovanja u Ekomed-MK, objašnjava da je porodični pčelinjak imao 400 košnica, te da je proizvodnja meda bila njihova osnovna djelatnost.

Kako je rasla potražnja za satnim osnovama i hranom za pčele, sve su manje vremena imali za pčelarstvo, pa je tako došlo i do promjene osmovne djelatnosti. Ekomed-MK pčelinjak sada ima 50 košnica, ali preduzeće zapošljava 16 stalnih i osam sezonskih radnika koji proizvode 550 tona različitih vrsta hrane za pčele i 150 tona satnih osnova godišnje.

Kako kaže, Ekomed-MK ima 71 distributera koji hranu za pčele i satne osnove čine dostupnim pčelarima u cijeloj Bosnu i Hercegovinu. Također izvoze i u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, čime doprinose dobrobiti pčela diljem regiona.

Pročitajte još...   Smartberry: Bh. inovacija u proizvodnji jagoda

Pronalaženje nove formule i početak proizvodnje

Od svog osnivanja do danas, Ekomed-MK proizvodi hranu za pčele sa prirodnim ljekovitim dodacima protiv Nosema Apis parazita, koji izaziva dijareju kod pčela i može biti smrtonosan. Međutim, zadnje dvije godine posvetili su se razvijanju nove vrstu hrane za pčele koja uključuje biljne ljekovite dodatke protiv Varroa parazita, koji se hrane masnim tkivom pčela i koji su vjerojatno najsmrtonosniji paraziti od svih.

Testirali smo različite biljne mješavine na svih naših 50 košnica. Trebalo nam je dvije godine da pronađemo pravu kombinaciju, ali pronašli smo je, a sada je vrijeme za masovnu proizvodnju.

kaže Pero.

Tu je dobro došla podrška Sweden/USAID FARMA II projekta. Dok Ekomed-MK ima dovoljne proizvodne kapacitete, nedostajala im je mašina za pakovanje novog proizvoda. Bespovratna sredstva FARMA II projekta iskoristili su za nabavku mašine i sada će početi pakovati dodatnih 40 tona hrane za pčele koja će štititi pčele i od Varroe.

Pročitajte još...   Usvojene mjere za ublažavanje uticaja suše u Republici Srpskoj

Sprječavanje gubitaka i povećanje dobiti

Pero kaže da ukoliko se ne liječe, Varroa i Nosema mogu uništiti cijele kolonije i da tokom zime u prosjeku ubiju i do 50 posto pčela u košnicama. To je značajan gubitak za pčelare jer oni ovim mogu izgubiti 50 posto meda i drugih pčelinjeg proizvoda u sljedećoj sezoni ili trebaju kupiti nova pčelinja društva kao bi nadoknadili gubitke.

Iako paraziti na pčele najviše utiču tokom zime, on kaže da se korištenje hrane za pčele sa prirodnim ljekovitim dodacima preporučuje tokom cijele godine, “posebno od ranog proljeća do kasne jeseni, kada je zabranjena uporaba hemijskih dodataka koji utiču na med”.

Pero dodaje da hrana za pčele koju proizvodi Ekomed-MK stalno gradi imunitet pčela i da je izvor energije kada je loše vrijeme, kada nema nektara u cvijeću, i naravno tokom zime, te objašnjava da je pčele koriste samo kako bi nadomjestile energiju koju troše.

Dakle da, naša hrana za pčele održava pčele sitim i zdravim. Sada štampamo promotivne i edukativne materijale o novom proizvodu, a razvili smo i web stranicu sa tim informacijama. Sve je to dobar početak za ovu zimu, a sigurni smo da će u proljeće mnogi pčelari odlučiti da počnu koristiti i ovu vrstu hrane za pčele.

zaključuje Pero i dodaje kako se nadaju da će u godinama koje dolaze početi proizvoditi i izvoziti dodatne količine ovog novog proizvoda.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj