Propala i druga licitacija za prodaju Žitoprometa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Propala i druga licitacija za prodaju Žitoprometa

Žitopromet
Propala je i druga licitacija za prodaju nepokretne imovine bijeljinskog Žitoprometa. Niko od ponuđača se nije prijavio, iako je početna cijena od 9,4 miliona umanjena za 10 odsto.

Kompanija Pavgord iz Foče, ranije je kupila pokretnu imovinu ove firme, za šest miliona maraka i za 600.000 maraka otkupila potraživanja za poreze i doprinose za lične dohotke za 113 radnika.

Nepokretna imovina nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta na drugoj licitaciji ponuđena je po cijeni od 8,3 miliona maraka. Ni umanjenje procijenjene vrijednosti za deset odsto nije privuklo kupce.

Mislim da je to zato što su jako visoka potrebna ulaganja za pokretanje Žitoprometa, a  vezano je za tehnologiju u koju dugo godina ništa nije ulagano. Samim tim, vjerovatno investitori kalkulišu i ponudiće vjerovatno onoliko koliko je realna tržišna cijena.

rekao je Aleksandar Vićanović, stečajni upravnik Žitoprometa.

Pročitajte još...   Podsticaj malinarima

Zbog toga se za kupovinu nepokretne imovine na drugoj licitaciji nije prijavio ni strateški investitor – Kompanija Pavgord.

Mnoge stvari su usporile ovaj postupak, ali mi ostajemo strateški opredijeljeni da ulažemo u ovu firmu.

rekao je advokat kompanije Pavgord Miloš Stevanović.

Odbor povjerilaca će se sastati do kraja ove sedmice i donijeti odluku o daljem toku stečajnog postupka.

Јa ću na toj sjednici dati prijedlog da pokušamo slobodnom prodajom da okončamo stečaj. Možda se pojavi neko u slobodnoj prodaji za otkup nepokretne imovine.

naglasio je predsjednik Odbora povjerilaca ‘Žitoprometa Dušan Tomić.

Pročitajte još...   Kumovi iz Bijeljine pokrenuli biznis: Domaći sok od ruže uskoro i u kafićima

Žitoprometovi pogoni prazni su već dvije godine, a od nekadašnjih 113 radnika, na administrativnim poslovima i održavanju imovine, angažovano je njih pet. Mlađi su našli drugi posao, stariji se penzionisani, a većina radnika je na birou sa radnim stažom između 20 i 30 godina.

Svima je u interesu što skorija prodaja da se stečajna masa ne bi umanjivala. Stečaj u Žitoprometu proglašen je 29. novembra prošle godine, a prijavljena potraživanja povjerilaca su oko 6,2 miliona maraka.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode