Dani glamočkog krompira | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dani glamočkog krompira

U Glamoču su održani Dani glamočkog krompira. Manifestacija, posvećena najpoznatijem proizvodu ovog kraja, bila je izložbeno-prodajnog karaktera.

Gajenjem krompira u Glamoču bavi se oko 500 domaćinstava, a među njima 20-ak su veliki proizvođači. Većina su srpski povratnici.

Učesnik sam od početka, ovo je već 12. krompirijada da sam izlagao i u tom periodu sam ostvario dosta kontakata i dosta je ljudi i došlo da me upita i pozove na telefon, i to je u neku ruku način prodaje.

Priča Mile Radoja iz Glamoča.

Pročitajte još...   “Čačanska ljepotica” na Majevici stigla 10 dana ranije

Slobodan Paštar kaže da se od krompira može živjeti.

Ko ozbiljno radi, može i živjeti. Dobar krompir, dobar proizvod, dobra cijena. Prinosi krompira su ove godine dosta dobri, u prosjeku oko tri tone po dunumu, tri i po po hektaru, kvalitet je izuzetno dobar.

U opštini Glamoč, koja je organizator Dana krompira, kažu da je ova manifestacija sve posjećenija. Ističu da je saradnja sa kantonalnim i federalnim vlastima – loša.

Veliki broj stanovnika Glamoča se bavi proizvodnjom krompira. Opština im izlazi u susret tako što im iznajmljuje zemlju, mada i tu imamo problema. Kanton nam pravi ogromne probleme, resorno ministarstvo neće da potpisuje ugovore.

Riječi su Nebojše Milivojše, načelnika opštine Glamoč.

Pročitajte još...   Krompir sve manje popularan među poljoprivrednicima u Semberiji

Na Danima glamočkog krompira predstavili su se i proizvođači domaće hrane i pića iz sedam okolnih opština.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.