Pašalić: Očekuje se dobar prinos kukuruza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Očekuje se dobar prinos kukuruza

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da se u Srpskoj ove godine očekuje dobar prinos kukuruza.

Pašalić, koji je u Trošeljima kod Gradiške otvorio manifestaciju “Dani polja kukuruza Nova Topola 2019”, naveo je da je u Republici Srpskoj kukuruzom zasijano oko 135.000 hektara, naglasivši da je kukuruz i najvažnija biljna kultura u poljoprivredi Srpske.

Očekujemo dobre prinose kukuruza, čija berba je u toku. U istočnom dijelu Republike Srpske prinosi su od šest do devet tona po hektaru, a u zapadnom dnešto manji, tako da će prosječan prinos kukuruza u Srpskoj biti oko sedam tona po hektaru. Imamo parcela gdje su prinosi šest, ali i onih sa 10 tona po hektaru.

On je naveo da je na oglednoj parceli površine dva hektara u Trošeljima zasijano 39 hibrida kukuruza iz deset selekcionih kuća.

Ovo je samo jedna od 25 različitih oglednih površina koje imamo širom Republike Srpske na površini od oko 50 hektara. Ministarstvo svake godine propisuje ogledne površine, kako u smislu površina i broja lokacija, tako i po broju zasijanih biljnih vrsta.

Nove sorte

Pašalić je podsjetio da su ove godine zasijani i ogledi pasulja i krompira, radi uspostavljanja što više oglednih površina kako bi poljoprivrednicima bile predstavljene nove sorte i hibridi, s ciljem ukazivanja na njihove prednosti i nedostatke na pojedinim agro-klimatskim područjima.

Pročitajte još...   Otvoren poziv za projekte za razvoj lanca vrijednosti tradicionalnih proizvoda

On je istakao da oglede finansira resorno Ministarstvo u saradnji sa firmama koje se bave prometom sjemena i zaštitnih sredstava, te poljoprivrednim proizvođačima koji sve lakše prihvataju da na njihovim površinama budu zasijani ogledi.

Pročitajte još...   Berba i dobra higijenska praksa u proizvodnji maline

Pašalić je naveo da se u poljoprivredi gotovo svakodnevno pojavljuju novine u primjeni hibrida i zaštitnih sredstava, ukazujući da taj trend treba pratiti i u Srpskoj.

Poljoprivrednik iz Trošelja Darko Kaura, na čijoj paceli je zasijan ogled kukuruza, rekao je da na ovoj paceli očekuje prinos od 10 tona po hektaru, a zadovoljan je ovogodišnjim prinosima i na ostalim površinama na kojima je zasijao ovu kulturu.

Kaura je istakao da mu je ovaj ogled značajan jer može da odabere hibride koji su najbolji za sjetvu na njegovom zemljištu.

Kukuruz koristim isključivo za ishranu stoke na svojoj farmi na kojoj tovim junad i svinje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše