Pašalić: Očekuje se dobar prinos kukuruza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić: Očekuje se dobar prinos kukuruza

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da se u Srpskoj ove godine očekuje dobar prinos kukuruza.

Pašalić, koji je u Trošeljima kod Gradiške otvorio manifestaciju “Dani polja kukuruza Nova Topola 2019”, naveo je da je u Republici Srpskoj kukuruzom zasijano oko 135.000 hektara, naglasivši da je kukuruz i najvažnija biljna kultura u poljoprivredi Srpske.

Očekujemo dobre prinose kukuruza, čija berba je u toku. U istočnom dijelu Republike Srpske prinosi su od šest do devet tona po hektaru, a u zapadnom dnešto manji, tako da će prosječan prinos kukuruza u Srpskoj biti oko sedam tona po hektaru. Imamo parcela gdje su prinosi šest, ali i onih sa 10 tona po hektaru.

On je naveo da je na oglednoj parceli površine dva hektara u Trošeljima zasijano 39 hibrida kukuruza iz deset selekcionih kuća.

Ovo je samo jedna od 25 različitih oglednih površina koje imamo širom Republike Srpske na površini od oko 50 hektara. Ministarstvo svake godine propisuje ogledne površine, kako u smislu površina i broja lokacija, tako i po broju zasijanih biljnih vrsta.

Nove sorte

Pašalić je podsjetio da su ove godine zasijani i ogledi pasulja i krompira, radi uspostavljanja što više oglednih površina kako bi poljoprivrednicima bile predstavljene nove sorte i hibridi, s ciljem ukazivanja na njihove prednosti i nedostatke na pojedinim agro-klimatskim područjima.

Pročitajte još...   Na račune ratara u Srpskoj, stiže 4,5 miliona KM

On je istakao da oglede finansira resorno Ministarstvo u saradnji sa firmama koje se bave prometom sjemena i zaštitnih sredstava, te poljoprivrednim proizvođačima koji sve lakše prihvataju da na njihovim površinama budu zasijani ogledi.

Pročitajte još...   Poslovni susreti u Turskoj

Pašalić je naveo da se u poljoprivredi gotovo svakodnevno pojavljuju novine u primjeni hibrida i zaštitnih sredstava, ukazujući da taj trend treba pratiti i u Srpskoj.

Poljoprivrednik iz Trošelja Darko Kaura, na čijoj paceli je zasijan ogled kukuruza, rekao je da na ovoj paceli očekuje prinos od 10 tona po hektaru, a zadovoljan je ovogodišnjim prinosima i na ostalim površinama na kojima je zasijao ovu kulturu.

Kaura je istakao da mu je ovaj ogled značajan jer može da odabere hibride koji su najbolji za sjetvu na njegovom zemljištu.

Kukuruz koristim isključivo za ishranu stoke na svojoj farmi na kojoj tovim junad i svinje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku