Deminirano zemljište iskorisiti za organsku proizvodnju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Deminirano zemljište iskorisiti za organsku proizvodnju

Predstavnici nevladine organizacije “Posavina bez mina” predstavili su projekt “Zaštita i pomoć stanovništvu ugroženom od minsko eksplozivnih ostataka nakon rata”.  Prezentovani su rezultati i trenutna situacija sa deminiranim zemljištem.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Prije osam godina u Brčko distriktu je bilo preko 70 kvadratnih kilometara sumnjive površine. Danas je situacija mnogo bolja a taj broj se, prema podacima ove nevladine organizacije, sada kreće oko 16,7 kilometara kvadratnih. Ipak, mjere upozorenja su i dalje neophodne. Nadalje, potrebna su i dodatna predavanja o deminiranim površinama obzirom da je to zemljište u većini slučajeva neupotrijebljeno, a ima dosta potencijala.

Velika šteta

To je velika šteta jer su te deminirane površine idealne za organsku proizvodnju hrane koja je danas u svijetu jako aktuelna, a kod nas na prostoru Brčko distrikta najmanje. Ni u entitetima nije dobra situacija ali u Brčkom skoro da i ne postoji. S obzirom da ovo zemljište preko 20 godina nije tretirano potrebno je uložiti mnogo manje truda nego inače da se počne sa tim aktivnostima, rekla je Svjetlana Pavlović, predsjednica NVO “Posavina bez mina”.

Stav onih koji su prisustvovali predavanju je približno isti. Interes za proizvodnju organske hrane koja, prema njihovom mišljenju, može biti proizvedena i na deminiranim površinama, nije dovoljan.

Imamo podatke da niko od naših proizvođača nije se prrijavio za podsticaj na organsku proizvodnju. Ovim predavanjem ćemo započeti priču o značaju organske proizvodnje za ljudsko zdravlje, te da uputimo ljude na tu vrstu proizvodnje, rekla je Danijela Plavšić, inženjer poljoprivrede.

Cijeli Balkan je nekontaminiran. Eksperti kažu da je dobro područje za proizvodnju organske hrane za kojom zapad vapi. Ja sam krenuo u proizvodnju aronije. Iako od toga ne živim znam da se to može solidno prodati i unovčiti. Međutim, ljudi su i dalje rezervisani spram toga, iako bi se to veoma isplatilo, rekao je Zehrudin Pekarić, predsjednik Eko udruženja “Dar prirode” Brka.

Projekt “Zaštita i pomoć stanovništvu ugroženom od minsko eksplozivnih ostataka nakon rata” finansijski je podržan i od strane Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''