Predsjednica Cvijanović razgovarala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja Republike Srpske | Agroportal.ba
Agro vijesti

Predsjednica Cvijanović razgovarala sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja Republike Srpske

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem, održala je danas u Banjaluci sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja Republike Srpske.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Predsjednica Cvijanović izjavila je da je sastanak bio konstruktivan, te da je postignut dogovor o povećanju agrarnog budžeta sa 60 na 71 milion KM.

Usaglasili smo se po kategorijama i po proizvođačima i postigli smo konsenzus da je ovo jedan dobar pravilnik koji treba promovisati u narednom poeriodu, rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je istakla da  će ukupna ulaganja u poljoprivredu u ovoj godini, uključujući i sredstva za podsticaje, i već započete projkete, značajno premašiti 200 miliona KM.

Moje zadovoljstvo je utoliko veće što smo prošle godine uspjeli da intervenišemo i nakon suše. Danas smo na sastanku dobili pohvale i za redovno izvršavanje obaveza, jer je mnogo godina to bio problem, ali od prošlog ljeta pa do sada nema nikakvih probelma, rekla je predsjednica Cvijanović i navela da će Vlada na isti način i sa istom dinamikom, uz pomenuta povećanja, izvrašavati svoje obaveze i u budućem periodu.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je na današnjem sastanku rečeno poljoprivrednim proizvođačima da će, ukoliko dođe do usvajanja zakona o akcizama, doći i do povećanja agrarnog budžeta kroz dodatnih 10 miliona KM, što je, kako je rekla, i ostvareno.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike što je bio uključen u sve razgovore sa poljoprivrednicima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i istakao da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će, osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu i vodoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Predsjednik Dodik je rekao da je na današnjem sastanku postignut dogovor o raspodjeli sredstava putem Pravilnika o podsticajima, koji će na snagu stupiti u narednih desetak dana.

Prezadovoljan sam činjenicom da niko nije izrazio neslaganje ili nezadovoljstvo raspodjelom sredstava i da možemo sa ponosom reći da smo ove godine to brzo završili i uz saglasnost svih postigli važan kompromis o veoma bitnom segmentu kao što je poljoprivreda, rekao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da ovaj sastanak ne predstavlja kraj razgovora sa poljoprivrednicima, jer još ima problema u pojedinim sektorima. Istakao je da se u ovoj godini, kao globalni posao u Republici Srpskoj, namjerava utvrditi politika rehabilitacije sela.

Naša namjera je da sa stručnjacima i onima koji žive na selu i predstavljaju selo u narednim mjesecima, ili u ovoj godini osmislimo posebnu podršku u vezi sa rehabilitacijom sela, naglasio je predsjednik Dodik.

On je dodao da su to dijelom ulaganja u ruralni razvoj, ali da nije riječ o podsticajima, nego i socio-kulturnim segmentima koje selo treba da ima, od infrastrukture, ambulanti i drugih stvari koje treba da budu u funkciji proizvodnje.

U situaciji smo da je sve manje radnika u poljoprivredi, da ih je sve teže naći, a sa druge strane imamo koncentraciju stanovništva u gradovima za koje nema mogućnosti zapošljavanja. Za to treba naći rješenje, rekao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović je ocijenio da je današnji sastanak bio dobar, te da su po prvi put, sa ovakvog sastanka na visokom nivou, svi izašli zadovoljni.

U dobrom dijelu u našim izlaganjima imali smo dobru podršku od strane vlasti. Sve ono što smo mi predlagali i željeli u Pravilniku je većinom i usvojeno, izjavio je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac poručio je da mljekari mogu biti zadovaljni sa novim pravilnikom.

Premija za mlijeko je ostala 0,30 KM. Dobili smo i regresiranu naftu, a ove godine se vraćaju i investicije u Pravilnik. Ovakav Pravilnik nama daje i mogućnost daljnjeg razvoja jer se mlijekom sada u selu bavi 5.386 proizvođača i nama je bitno da ti ljudi opstanu i nastave svoj rad, naglasio je Usorac.

On je izrazio uvjerenje da će svi imati priliku da povećaju svoju proizvodnju i samim tim veći profit i ostvare uslove za život na selu.

Pročitajte još...   Porast proizvodnje purica i grahoraste piladi u BiH

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastilo izrazio je zadovoljstvo rezultatima ovog sastanka, istakavši da su ispunjena očekivanja i data obećanja.

Predsjednik nam je prošle godine obećao da će biti dodatnih 10 miliona KM, da će se budžet povećati na tih 70 miliona KM. Raspodjela, kakva je napravljena, nama povrtarima odgovara, rekao je Mastilo.

On je naveo da su pozitivne strane Pravilnika, između ostalog, vraćanje investicija i mehanizacije, povećano izdvajanje za mehanizaciju, te povećanje stavke povrća 320%.

To je dovoljno da povrtlari uđu u ovu godinu, a posljednjih dana isplaćen je i podsticaj za prodato povrće, tako da će ta sredstva biti opetrativna i uložena u sljedeći ciklus, zaključio je Mastilo, zahvalivši se predsjedniku, premijerki i ministru na ukazanoj podršci.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić poručio je svim svojim kolegama uzgajivačima da su došli u situaciju u kojoj će moći da budu konkurentni proizvođačima iz FBiH.

Kao što smo uvidjeli na početku 2018. godine, redovnost isplate je bila najbrža do sada, iskazujemo zahvalnost jer smo ove godine u teškoj situaciji zbog niske cijene tovne svinje, rekao je Maljčić i dodao da je Vlada ispunila veliki dio njihovih zahtjeva.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković je istakao da prvi put poslije nekoliko godina svi predstavnici sa sastanka izlaze zadovoljni i da planirani pravilnik za ovu godinu pruža mogućnost opstanka, ali i razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Bitno je istaći, iako to nije bio predmet ovog sastanka, problem nedostatnosti sredstava, u smislu da nijedan budžet za poljoprivredu, koliki god da jeste, ne može da nadomjesti probleme koje imamo neregularnim i prekomjernim uvozom, otvorenošću granica, odnosno neuvođenjem mjera zaštite domaće proizvodnje, naglasio je Marinković.

On navodi da je u tom smislu, nakon svega, na potezu Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH bi konačno trebalo da uredi spoljnotrgovinsko poslovanje BiH, zaštiti domaću proizvodnju, i da ove subvencije koje budemo dobili putem pravilnika u narednoj godini, usmjerimo u razvoj poljoprivrednog sektora, ostanak stanovništva na selu, unapređenje vlastite proizvodnje, a ne pokrivanju dampinških cijena koje nam dolaze uvozom mesa, mlijeka, voća i povrća sa tržišta zemalja koja su znatno više subvencionisana od nas, poručio je Marinković.

Predrag Miličić, predsjednik Poslovnog udruženja ,,Zajednice živinara Republike Srpske“, istakao je da su na današnjem sastanku otklonjene nesuglasice u vezi sa raspodjelom podsticajnih sredstava, što je važno za buduće djelovanje.

Pohvalio je napore Vlade Republike Srpske da obezbijedi dodatna sredstva za povećanje agrarnog budžeta, što će, kako je rekao, dijelom amortizovati udare na realni sektor, naročito poljoprivredu.

Predstavnik Udruženja proizvođača tovne junadi Goran Mitrović izrazio je zadovoljstvo povećanjem obima podsticaja i nadu da će ova godina dati dobre razultate u poljoprivredi.

Pročitajte još...   Boljka bh. poljoprivrede zastarjela mehanizacija

Predstavnik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Ostoja Nikolić rekao je da su prihvaćeni svi njihovi prijedlozi u vezi sa Pravilnikom i istakao da svi predstavnici udruženja zadovoljni današnjim sastankom.

Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog Savez Republike Srpske, istakao je da će biti nastavljene dodatne aktivnosti i konsultacije sa resornim ministarstvom u vezi sa poboljšanjem ambijenta za razvoj poljoprivrednog  zadrugarstva, prije svega kroz poboljšanje zakonodavnog okvira i izrazio zadovoljstvo dosadašnom saradnjom sa Vladom Republike Srpske.

Predstavnik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin je naglasio da je budžet za sektor pčelarstva značajno povećan i izrazio nadu da će i u budućnosti biti nastavljena dobra saradnja sa Vladom Republike Srpske

Pero Ćorić, direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Republike Srpske, zadovoljan je sistemskim pristupom ovogodišnjem planu podsticaja  te je izrazio nadu da će poljoprivrednici uspjeti sredstva da iskoriste i postignu rezultate koji će biti u skladu sa ovim podsticajima.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?