Dobar prinos povrća na 30 hektara vakufskog zemljišta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dobar prinos povrća na 30 hektara vakufskog zemljišta

S parcele Gunjevci vakufske zemlje koja pripada Medžlisu Islamske zajednice u Janji, ovih je dana počelo vađenje krompira odličnog kvaliteta.

Predsjednik Medžlisa Husein Camić kaže da je ovo već druga godina otkako se na vakufskoj zemlji sije industrijski krompir za preradu u Fabrici sušenog povrća „Semberka“ u Janji.

Proizvodnja čipsa

Uprkos izdacima i troškovima u proizvodnji, uspjeli smo proizvesti dobar krompir na parceli od tri hektara. Imamo još jednu parcelu od devet dunuma na kojoj smo sijali krompir. Na ovakav način unapređujemo i vrijednost vakufske imovine. Određenu količinu krompira donirat ćemo humanitarnoj organizaciji „Emmaus“ u Dujama i Medresi u Tuzli. Vjerujem da ćemo i u narednim godinama unapređivati ovu proizvodnju. Otkupna cijena ovog krompira je 30 feninga za kilogram i on će se koristiti za proizvodnju čipsa.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović prilikom obilaska parcele u Gunjevcima izjavio je da već nekoliko godina Direkcija radi na kultiviranju vakufskog zemljišta u BiH.

Do sada smo na vakufskim parcelama širom BiH, u svim medžlisima, zasadili oko 30 hektara deficitarnim kulturama. Ovdje u Janji imamo izuzetno dobar primjer kako se koristi i obrađuje vakufska zemlja.

Stručni savjeti

Camović ističe da je u cijelom ciklusu proizvodnje krompira uspostavljen partnerski odnos koji podrazumijeva donaciju repromaterijala od Direkcije, posredovanje zadruge „Agrofarmer“, koja je osigurala stručne savjete i mehanizaciju, ali i značajan fizički rad šestero ljudi na njivi.

Pročitajte još...   Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza

Dobra otkupna cijena

Mujo Bogaljević, predstavnik „Agrofarmera“, kaže da ta zadruga već treću godinu proizvodi krompir za „Semberku“, koja je u sastavu kompanije „Bingo“.

U ovoj godini zasadili smo 35 hektara krompirom i imamo 30 kooperanata. Uspješno smo priveli ovu proizvodnu godinu i ostvarili smo najbolji prinos krompira. Krompir je izuzetnog kvaliteta, a dobra je i otkupna cijena. Bez organizovanog otkupa krompira i drugog povrća ne može se planirati ozbiljnija proizvodnja.

Izvor: Avaz

Pročitajte još...   Malinari FBiH u problemu zbog niske cijene otkupa
Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka