Ponedjeljak , 30 Marta 2020
Početak / Agro vijesti / Dobar prinos povrća na 30 hektara vakufskog zemljišta

Dobar prinos povrća na 30 hektara vakufskog zemljišta

S parcele Gunjevci vakufske zemlje koja pripada Medžlisu Islamske zajednice u Janji, ovih je dana počelo vađenje krompira odličnog kvaliteta.

Predsjednik Medžlisa Husein Camić kaže da je ovo već druga godina otkako se na vakufskoj zemlji sije industrijski krompir za preradu u Fabrici sušenog povrća „Semberka“ u Janji.

Proizvodnja čipsa

Uprkos izdacima i troškovima u proizvodnji, uspjeli smo proizvesti dobar krompir na parceli od tri hektara. Imamo još jednu parcelu od devet dunuma na kojoj smo sijali krompir. Na ovakav način unapređujemo i vrijednost vakufske imovine. Određenu količinu krompira donirat ćemo humanitarnoj organizaciji „Emmaus“ u Dujama i Medresi u Tuzli. Vjerujem da ćemo i u narednim godinama unapređivati ovu proizvodnju. Otkupna cijena ovog krompira je 30 feninga za kilogram i on će se koristiti za proizvodnju čipsa.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović prilikom obilaska parcele u Gunjevcima izjavio je da već nekoliko godina Direkcija radi na kultiviranju vakufskog zemljišta u BiH.

Do sada smo na vakufskim parcelama širom BiH, u svim medžlisima, zasadili oko 30 hektara deficitarnim kulturama. Ovdje u Janji imamo izuzetno dobar primjer kako se koristi i obrađuje vakufska zemlja.

Stručni savjeti

Camović ističe da je u cijelom ciklusu proizvodnje krompira uspostavljen partnerski odnos koji podrazumijeva donaciju repromaterijala od Direkcije, posredovanje zadruge „Agrofarmer“, koja je osigurala stručne savjete i mehanizaciju, ali i značajan fizički rad šestero ljudi na njivi.

Dobra otkupna cijena

Mujo Bogaljević, predstavnik „Agrofarmera“, kaže da ta zadruga već treću godinu proizvodi krompir za „Semberku“, koja je u sastavu kompanije „Bingo“.

U ovoj godini zasadili smo 35 hektara krompirom i imamo 30 kooperanata. Uspješno smo priveli ovu proizvodnu godinu i ostvarili smo najbolji prinos krompira. Krompir je izuzetnog kvaliteta, a dobra je i otkupna cijena. Bez organizovanog otkupa krompira i drugog povrća ne može se planirati ozbiljnija proizvodnja.

Izvor: Avaz

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Otkup žitarica povećan za 57 odsto, a krompira za 107 odsto

U BiH je u drugom kvartalu otkupljeno žitarica u vrijednosti od 740.940 KM, što je …