Dodatnih 10 miliona za poljoprivrednike u RS, kako ih rasporediti? Različiti stavovi udruženja poljoprivrednika RS | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dodatnih 10 miliona za poljoprivrednike u RS, kako ih rasporediti? Različiti stavovi udruženja poljoprivrednika RS

Agrarni budžet Republike Srpske ove godine će biti veći za deset miliona maraka pa se udruženja iz različitih oblasti poljoprivrede nadaju kako će ta sredstva biti usmjerena baš njima, pišu nezavisne.com 

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je šansa i pravo vrijeme da se otkloni dugogodišnja nepravda i da se udovolji našim zahtjevima. Do sada smo imali samo 350.000 maraka podsticaja, odnosno 0,6 odsto od ukupnog budžeta, a neki su imali 34 miliona, što iznosi preko 50 odsto budžeta i 100 puta više od nas, smatra Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Kako kaže, povrtari su već dugo godina diskriminisani i njihov zahtjev je da se u pravilniku o podsticajima za ovu godinu njima obezbijedi deset miliona maraka. Od tog iznosa 2,5 miliona KM traže za podsticaje u proizvodnji, a ostatak na subvencije za gorivo, zanavljanje mehanizacije i izgradnju objekata.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, iako smatra da je neophodno, ne očekuje da će ovoj grani pripasti išta od tog iznosa.

Mi ćemo dobiti samo ono što ostane iza animalne proizvodnje i mljekara. Trideset dvije hiljade proizvođača u RS dobija 20 miliona KM, a 4.000 mljekara dobija blizu 40 miliona. I ovih deset će biti raspoređeno na nepravilan i nepravedan način, kao i do sada što je išlo, kaže on.

Govoreći o podršci voćarskoj i biljnoj proizvodnji, Dojčinović kaže kako proizvođači više nemaju povjerenja u nadležne pošto nisu ispunili svoja obećanja onda kada je to bilo najpotrebnije.

Kada je potpisivan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, obećana nam je zaštita, a smanjen nam je budžet sa 2,7 na 1,7 miliona KM, jer je povećana proizvodnja mlijeka pa se mljekarima to moralo namiriti jer im je to zagarantovano, rekao je Dojčinović i dodao kako se ništa neće ni ubuduće promijeniti.

Normalno je da taj novac pripadne mljekarima, jer se, za razliku od voćara, ne bavimo švercom, a što se moglo vidjeti prilikom izvoza jabuka za Rusiju. To država ne podržava, odgovara Vladimir Usorac, mljekar i predsjednik Udruženja ovih proizvođača.

Kaže kako su Vlada RS i resorno ministarstvo  ispunili dato obećanje i obezbijedili dodatnih 10 miliona maraka.

Tražili smo više, ali moramo biti zadovoljni jer je to obećanje ispunjeno. Tih 10 miliona neće otići tek tako ni mljekarima ni voćarima, pa očekujemo da se ta sredstva upotrijebe u investicije, mehanizaciju i ostalo, kazao je Usorac.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, se nada da će  u narednih nekoliko nedjelja biti realizovana i definisana dodatna sredstva za poljoprivredu. On je podsjetio da je za ovu godinu republičkim budžetom utvrđeno 60 miliona KM podsticajnih sredstava za poljoprivredu, precizirajući da to nisu sredstva za finansiranje agrarnih potreba, već sredstva koja podstiču razvoj poljoprivrede.

Pročitajte još...   BiH može da proizvede hranu za svoje potrebe

Podsjećamo, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, objelodanila je u četvrtak da će agrarni budžet u RS biti povećan sa 60 na 70 miliona KM. To je, kako je rekla, bilo obećanje koje je Vlada RS dala, ali uz uslov da bude usvojen Zakon o akcizama i neki drugi akti u vezi s Reformskom agendom i aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom. Ona je navela da je ovo moglo biti urađeno prije godinu dana, da su neke obaveze bile sprovedene onda kada je to bilo planirano.

Pročitajte još...   Uspješna sezona za poljoprivrednike u Semberiji

Donošenje novog pravilnika o podsticajima očekuje se sredinom ovog mjeseca. Prethodile su mu višednevne konsultacije s predstavnicima iz različitih grana poljoprivrede.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM