Razvoj infrastrukture je važan ali će ga na žalost platiti građani | Agroportal.ba
Agro vijesti

Razvoj infrastrukture je važan ali će ga na žalost platiti građani

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović ocijenio je danas u Bijeljini da očekuje da će u narednim mjesecima povećanje akciza na gorivo prouzrokovati povećanje cijena u svim sektorima.

[tie_full_img][/tie_full_img]

To je glavni razlog zbog čega smo lomili koplja proteklih mjeseci, istakao je Šarović, dodajući da je u ovom slučaju trebalo više računa voditi o građanima i pronaći mehanizme kako da oni to lakše podnesu.

Razvoj infrastrukture je važan, ali to neko mora da plati. U ovom slučaju to će biti građani kojima će to biti još jedan namet na već preopterećeni kućni budžet, upozorio je Šarović.

Osvrćući se na probleme u vezi sa izvozom spornih jabuka, on je naveo da je nadležnost u obasti fitosanitarnog nadzora na nižim nivoima vlasti, odnosno na entitetskim i kantonalnim vlastima.

Oni vrše nadzor, izdaju fitosanitarne certifikate i prave registre izvoznika,a u ovom slučaju to je bila Rusija. Državi nivo je kontakt-tačka za saradnju sa Rusijom i lično sam potpisao protokol kojim smo definisali saradnju, pojasnio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naveo da je Rusija zbog spornih jabuka tražila da se kazne prekršioci i eliminišu iz budućih procesa, kao i da se postojeći sistem registara i uslovapod kojim neko može da bude izvoznik podigne na viši nivo.

Ne smijemo dozvoliti da svako ko proizvodi jabuke i ima žiro račun izvozi jabuke za Rusiju. Kooperanti će morati biti registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i posjedovati svu neophodnu opremu, uključujući i hladnjače. Takođe, moraće svake godine prijaviti količinu proizvodnje, da se ne bi dogodilo da izvoze jabuke iz Poljske, istakao je Šarović, dodajući da je neophodna veća kontrola uvoznika jabuka u BiH i njihov tok nakon uvoza.

Ako uspostavimo sistem koji će smanjiti mogućnosti prevara i zloupotreba, to će biti od velikog značaja za kredibilitet naših proizvođača i na taj način ćemo moći da zadržimo postojeća i obezbijedimo nova tržišta, istakao je Šarović.

On je naveo da je Republika Srpska povukla prvi potez i sa liste izvoznika uklonila firmu za koju se sumnja da je izvezla sporne jabuke.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje