Razvoj infrastrukture je važan ali će ga na žalost platiti građani | Agroportal.ba
Agro vijesti

Razvoj infrastrukture je važan ali će ga na žalost platiti građani

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović ocijenio je danas u Bijeljini da očekuje da će u narednim mjesecima povećanje akciza na gorivo prouzrokovati povećanje cijena u svim sektorima.

[tie_full_img][/tie_full_img]

To je glavni razlog zbog čega smo lomili koplja proteklih mjeseci, istakao je Šarović, dodajući da je u ovom slučaju trebalo više računa voditi o građanima i pronaći mehanizme kako da oni to lakše podnesu.

Razvoj infrastrukture je važan, ali to neko mora da plati. U ovom slučaju to će biti građani kojima će to biti još jedan namet na već preopterećeni kućni budžet, upozorio je Šarović.

Osvrćući se na probleme u vezi sa izvozom spornih jabuka, on je naveo da je nadležnost u obasti fitosanitarnog nadzora na nižim nivoima vlasti, odnosno na entitetskim i kantonalnim vlastima.

Oni vrše nadzor, izdaju fitosanitarne certifikate i prave registre izvoznika,a u ovom slučaju to je bila Rusija. Državi nivo je kontakt-tačka za saradnju sa Rusijom i lično sam potpisao protokol kojim smo definisali saradnju, pojasnio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

On je naveo da je Rusija zbog spornih jabuka tražila da se kazne prekršioci i eliminišu iz budućih procesa, kao i da se postojeći sistem registara i uslovapod kojim neko može da bude izvoznik podigne na viši nivo.

Ne smijemo dozvoliti da svako ko proizvodi jabuke i ima žiro račun izvozi jabuke za Rusiju. Kooperanti će morati biti registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i posjedovati svu neophodnu opremu, uključujući i hladnjače. Takođe, moraće svake godine prijaviti količinu proizvodnje, da se ne bi dogodilo da izvoze jabuke iz Poljske, istakao je Šarović, dodajući da je neophodna veća kontrola uvoznika jabuka u BiH i njihov tok nakon uvoza.

Ako uspostavimo sistem koji će smanjiti mogućnosti prevara i zloupotreba, to će biti od velikog značaja za kredibilitet naših proizvođača i na taj način ćemo moći da zadržimo postojeća i obezbijedimo nova tržišta, istakao je Šarović.

On je naveo da je Republika Srpska povukla prvi potez i sa liste izvoznika uklonila firmu za koju se sumnja da je izvezla sporne jabuke.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju