Veći podsticaji ključni za opstanak domaćih proizvođača i prerađivača pšenice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Veći podsticaji ključni za opstanak domaćih proizvođača i prerađivača pšenice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović je danas u Bijeljini sa predstavnicima najvećih proizvođača i izvoznika u oblasti mlinske industrije u BiH razgovarao o perspektivama razvoja mlinarskog sektora sa posebnim osvrtom na rastući izvoz ovih roba na tržište Turske, ali i unapređenju saradnje sa domaćim poljoprivrednicima.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pored predstavnika najznačajnijih izvoznika pšenice i brašna, na sastanku su učestvovali i predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, spoljnotrgovinske komore i Gradske uprave Grada Bijeljina.

U ovoj godini osiguran je izvoz brašna u Tursku, koja je naše glavno izvozno tržište. Taj izvoz je u prošloj godini u odnosu na prethodnu povećan za 50 odsto i dostigao je 103.000 tona, a izvezeno je i 40.000 tona žitarica u zrnu. Zahvaljujući ovome, BiH je obezbijedila prihod od preko 70 miliona konvertibilnih maraka, što je značajno uticalo na spoljnotrgovinski bilans BiH. Turska je imala namjeru da aranžman u ovoj godini svede na 30.000 tona, ali smo pregovorima uspjeli da dogovorimo da minimuala količina bude 85.000 tona, naveo je ministar Šarović.

On je istakao da mlinarski sektor ima probleme sa cjenovnikom i kvalitetom domaće pšenice, kao i sa podsticajima.

U narednom periodu u vezi sa ovim problemima biće održani sastanci sa resornim entitetskim ministrima, najavio je Šarović, koji smatra da se u ovom sektoru ne smiju desiti problemi kao sa izvozom mesa ili, nedavno, sa izvozom jabuka.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Svinjari najavljuju prekid proizvodnje!?

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je izrazio zadovoljstvo što je ovaj sastanak održan u Semberiji, koja je žitnica Republike Srpske.

Nama su mlinari izuzetno važni, kao i proizvođači, s obzirom na to da je značajan dio semberske privrede orijentisan na proizvodnju i preradu žitarica, ali u mlinarskoj industriji je zaposlen i veliki broj naših građana, istakao je Mićić.

Dodajući da postoje brojne mogućnosti za proizvodnju pšenice, ali da proizvođačima najveći problem predstavlja nedostatak podsticaja.

Nemamo dovoljno pšenice ni za domaću upotrebu, za brašno koje je potrebno BiH i jedva stižemo da proizvedemo 50 odsto potrebne sirovine za domaće tržište, a naši proizvođači izvoze u Tursku, sve zbog nedostatka podsticaja, upozorio je Mićić, ističući da je potrebna eduukacija o vrstama pšenice od kojih se dobija brašno koje zadovoljava savremene standarde i koje lakše nalazi put do kupaca.

Mlinari su poručili da je na svim nivoima organizovanja neophodno konkretizovati mjere koje će pomoći u prevazilaženju problema s kojim se suočavaju.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?