Dok druge firme otpuštaju, hercegovački Jaffa-Komerc zapošljava nove radnike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Dok druge firme otpuštaju, hercegovački Jaffa-Komerc zapošljava nove radnike

Na Jaffa plantažama nadomak Blagaja na više od 75 hektara su zasađene jagode, trešnje, breskve, nektarine, stolno grožđe, nar i jabuka. Upošljava 20 stalnih, a tijekom sezone i veliki broj sezonskih radnika.

Pandemija koronavirusa, pored direktnih zdravstvenih posljedica, donijela je i brojne indirektne popratne efekte.

Među njima su i poremećaji lanaca snabdijevanja te blokada međunarodne trgovine.

To se direktno odrazilo i na Bosnu i Hercegovinu kroz povećane cijene različitih dobara, naročito voća i povrća.

Ovo je dovelo do toga da su brojne države širom svijeta shvatile važnost domaće proizvodnje i ulaganja u određene strateške grane privrede. Prva među njima svakako je poljoprivreda i proizvodnja hrane.

Jaffa-Komerc, jedna od pet firmi odabranih za sudjelovanje u SDG Acceleratoru za mala i srednja poduzeća (MSP), inovativnom projektu UNDP-a u Bosni i Hercegovini, odavno je prepoznala važnost proizvodnje domaće hrane.

Na početku ovogodišnje sezone se ova firma, kao i cijela bosanskohercegovačka privreda, suočila se s posebnim izazovom jer su nastupile restriktivne mjere vezane za koronavirus.

Ni u jednom trenutku se nisu dvoumili te su, uvažavajući sve sigurnosne mjere, zajedno sa svojim zaposlenicima, ostali na kursu predanog i odgovornog rada. Uvjerenja su da se sve može duže ili kraće zaustaviti, ali ne i proizvodnja hrane.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za narednu nedjelju (17.8. - 23.8.)

Na Jaffa plantažama nadomak Blagaja na više od 75 hektara su zasađene jagode, trešnje, breskve, nektarine, stolno grožđe, nar i jabuka. Upošljava 20 stalnih, a tijekom sezone i veliki broj sezonskih radnika.

Bavimo se izuzetno važnim poslom, a, posebno u ovakvim situacijama, poljoprivreda  dođe do izražaja. Bilo je neizvjesno hoćemo li kao država imati mogućnost uvoziti hranu iz drugih zemalja. Krizu trebamo kao društvo iskoristiti i ojačati vlastite poljoprivredne kapacitete i što je moguće više umanjiti ovisnost o uvozu. Ova tematika bi se morala ubuduće i zakonski urediti. Dovoljno plodnog zemljišta, vode, pogodne klimatske uvjete, pa i znanje – sve to imamo.

kaže Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerca.

Jaffa-Komerc d.o.o. je firma s tridesetogodišnjim iskustvom u proizvodnji i trgovini s voćem i povrćem i smatra se jednom od vodećih u našoj državi. To je jedna od rijetkih firmi koja je i u trenutnim, izuzetno teškim okolnostima, uposlila nove radnike, a riječ je o većinom mladim ljudima.

Firma je, također, intenzivirala svoje planove za sadnju za ovu godinu. Ove godine su posadili više mladog krumpira, tikve i nekih drugih vrsta nego što su to do sada prakticirali, upravo ponukani trenutnom situacijom.

Pročitajte još...   Visoke temperature ubrzale zrenje pšenice

Raduje ih da raste svijest i kod bh. građana, te da ciljano traže domaće proizvode širom Bosne i Hercegovine.

Za ovu godinu, također, imamo velike planove na polju turizma. Sagradili smo kuće nadomak plantaža koje, čak i za vrijeme pandemije, omogućavaju idealan odmor uz bazen, hercegovačko sunce i domaće proizvode. Mi smo odabrali put progresije i nastavka rada na značajnim poljoprivrednim projektima koji bi trebali imati odjeka na cijelu poljoprivredu Hercegovine. Također ostajemo posvećeni i suradnji s UNDP-om u okviru SDG Acceleratora za MSP u nadi da ćemo uskoro imati još jedan proizvod koji će biti novitet za našu kompaniju.

Dodaje Nedim Badžak.

SDG Accelerator za MSP u BiH je dio projekta “Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora” kojeg u Bosni i Hercegovini implementira UNDP, a financira Vlada Švedske. Kao koncept je nastao u Danskoj, gdje ga je 2018. i 2019. godine testiralo 30 danskih malih i srednjih poduzeća.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''