Dok mladi sanjaju o odlasku u inostranstvo, Bojkić zadovoljan na selu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Dok mladi sanjaju o odlasku u inostranstvo, Bojkić zadovoljan na selu

Za razliku od mnogih mladih ljudi koji sanjaju o odlasku u inostranstvo, zbog čega je u selima sve više pustih kuća, Nedeljko Bojkić odlučio se za ostanak na seoskom imanju na kojem je rođen, piše rtrs.tv

[tie_full_img][/tie_full_img]

U loparskom selu Јablanica unapređuje stočarsku farmu, kao i ratarsku proizvodnju, a odnedavno uzgaja i ribu.

Na stočarskoj farmi Bojkići imaju 33 muzne krave , a do kraja godine planiraju da stočni fond povećaju na 60 grla. Sami proizvode i svu hranu za stoku.

Što se tiče proizvodnje i prodaje mlijeka ja sam zadovoljan. Cijena nije velika, mislim 42 pfeninga plus premija 30 to je prihvatljivo, može lijepo da se živi, priča Nedeljko.

Nedeljko je zadovoljan životom u rodnom selu. Kaže da je pravi recept za uspjeh stalno unapređivanje imanja i svakodnevni rad.

Može se ovdje živjeti ne samo od poljoprivrede, samo ako radiš, ako ne radiš nećeš sigurno, poručuje Nedeljko.

Bojkići obrađuju 50 hektara zemlje, od čega je 20 njihovo imanje. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo kako bi ostvarili pravo na premije za mlijeko. Nadaju se da će od resornog ministarstva dobiti i pomoć za proširenje ribnjaka zapremine 800 kubnih metara, koji su napravili prošle godine i u kojem uzgajaju šarana.

Pročitajte još...   Sertifikat "FORM A" - nova procedura za izvoz voća i povrća

Načelnik opštine Lopare Rado Savić i zamjenik načelnika Srećko Ilić posjetili su farmera Nedeljka Bojkića iz loparske mjesne zajednice Jablanica i dodijelili mu podsticaj za razvoj stočarstva od 2.000 KM.

Savić je istakao da je Bojkić primjer kako mlad čovjek može biti uspješan farmer.

Sigurno je da zaslužuje podršku lokalne, ali i šire zajednice. Pružićemo mu pomoć i prilikom izrade projekta koji će pospješiti ovo gazdinstvo, rekao je tom prilikom Savić novinarima.

On je najavio da će iz budžeta opštine Lopare u ovoj godini za ruralni razvoj biti izdvojeno pola miliona KM.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)