Domaće farmere uništava nekontrolisani uvoz | Agroportal.ba
Agro savjeti

Domaće farmere uništava nekontrolisani uvoz

Prekomjeran uvoz mesa u BiH doveo je do drastičnog smanjenja proizvodnje, prije svega, junetine. Ona je samo u Srpskoj za godinu dana smanjena za skoro trećinu.

Tokom januara ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2018, u Srpskoj je broj zaklanih goveda smanjen za 31,5. A njihova neto težina za čak 33,1 odsto.

Smanjen broj goveda

Tačnije, u januaru lani zaklano je 780, a u januaru ove godine tek 534 goveda. Dok je u ovom periodu neto težina sa 182,6 smanjena na 122,1 tona.

Zvanična statistika pokazuje da u pomenutom periodu broj zaklane živine smanjen za 7,6 odsto, svinja za 10, a ovaca za 12,5 odsto.

S druge strane, u oktobru lani, u poređenju sa istim mjesecom 2017, u cijeloj BiH je broj zaklanih goveda smanjen za skoro 45,4, a njihova neto težina za preko 57,8 odsto, pokazuje analiza Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte još...   Uvoz voća i povrća skočio četiri puta u odnosu na isti period prošle godine

Farmeri poručuju da je glavni razlog desetkovanja domaće proizvodnje mesa uvoz, koji iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje.

Zvanična statistika

To potvrđuje i zvanična statistika, prema kojoj je u BiH 2017. uvezeno 26,3 miliona kilograma svježe govedine u vrijednosti 136 miliona maraka. A lani skoro 29,7 kilograma u vrijednosti 164,2 miliona KM. To znači da je vrijednost uvezenog goveđeg mesa za samo godinu dana skočila za 21 odsto. A ovo meso u najvećoj mjeri uvozimo iz Holandije, Italije, Poljske, Austrije i Njemačke.

Pročitajte još...   Tegle dopunjavaju voćem iz uvoza

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske naglašavaju da, sve dok uvoz bude išao uzlaznom putanjom, domaća proizvodnja mesa neće imati neke šanse.

Potrošnja se kreće u granicama prosjeka, tako da razlog smanjene proizvodnje nije pad potrošnje. Međutim, zbog skromne platežne moći većine građana, u najvećem broju slučajeva kupujemo jeftinije meso i mesne prerađevine. Riječ je o robi iz uvoza, kojoj domaći proizvodi ne mogu da konkurišu. Naravno da se u ovakvoj situaciji domaćim farmerima ne isplati širiti proizvodnju. Jer, osim izvoza u Tursku, nisu sigurni hoće li obezbijediti tržište za svoju robu.

Izvor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro savjetiAgro vijesti

Slobodan način držanja goveda