Domaće povrće teško do zime | Agroportal.ba
Agro vijesti

Domaće povrće teško do zime

Zimskih zaliha povrća, ako je suditi po prinosu i kvalitetu, gotovo da neće ni biti. Ono povrće koje dočeka zimu, moglo bi biti vrtoglavo skupo, saglasni su proizvođači u BiH, nezavisne.

Loš rod i plamenjača

Poljoprivrednicima je, osim kukuruza, ove godine sve podbacilo, a mnogo povrća, naročito krompira i luka, odmah trune i neće ga biti moguće sačuvati za snježne dane.

Prinosi luka su sigurno 55 odsto manji, krompira 40 odsto, međutim to nije najgore, jer ih je uhvatila i plamenjača i javlja se trulež pa neće moći ostati za zimu. Prodaju se odmah po niskoj cijeni, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Nestašica krompira

Dodaje da će u zimskom periodu rasti cijena krompira, a posebno do proljeća, kada je moguće da ga neće ni biti.

Manje je i zasađeno, a kišna godina uticala je na razvoj plamenjače i to je izazvalo trulež i na luku i na krompiru. Proizvođači krompira iz Glamoča su mi rekli da već po vađenju imaju velike probleme i krompir im trune, te će imati velike posljedice, kaže Mastalo

Veleprodajna cijena krompira je trenutno 0,30-0,40 KM po kilogramu, a pretpostavlja se da će cijena nadalje rasti i od januara do marta krompir će dostići cijenu koja se neće svidjeti kupcima.

Luk je takođe lošeg kvaliteta, sitan je i trune, i većina proizvođača ga odmah prodaje pa će malo ko moći da ga ostavlja u skladišta, kaže Mastalo.

Očekujmo skupu zimnicu

Dodaje da je s kupusarkama takođe loša situacija, jer su kupus napale razne bolesti.

Varaždinac je negdje potpuno požutio, pa neće biti šta sjeći. Procjene su da neće biti ni kupusa kojeg obično imamo mnogo, kaže Mastalo. Dodaje da će mu biti visoka cijena, a dosta će se pokrivati uvozom zbog nedostatka domaćeg.

Budući da je i u Srbiji ista situacija i prinosi manji za 40 odsto, a kavalitet povrća loš, zimnica će, kako kaže Mastalo, ove godine biti skupa.

Pročitajte još...   Crvena roga, semberski poljoprivrednici predali 400 tona

Nije ništa bolje ni u FBiH

Slična situacija je i u Federaciji BiH. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, rekao je da i ono povrća što ima trune, te da 60-70 odsto krompira i luka neće biti za upotrebu.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u RS upozoravaju da uvoznici mesa nisu domaći proizvođači

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da se ove godine poljoprivrednici bore s nepogodama i sigurno će biti smanjeni prinosi uz povećane troškove rada.

Osim luka i krompira, koji trune, karfiol je jako pogođen i malo karfiola će se moći iskoristiti, a on će biti diskutabilnog kvaliteta. Rani kupus je takođe na više lokacija stradao, a vidjećemo šta će biti sa zimskim, koji nam je zapravo i najpotrebniji, kaže Marinković.

Dodaje da su poljoprivrednici imali jednu vrlo nerentabilnu godinu iza sebe kada su u pitanju povrtarske kulture.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.