Posavski gonič Brnjo osvojio zlatni pehar | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Posavski gonič Brnjo osvojio zlatni pehar

U organizaciji Kinološkog saveza i Lovačkog saveza Republike Srpske, u Suvom Polju kod Bijeljine, održana je smotra lovnih pasa, na kojoj je ocjenjivano četrdesetak pasa raznih rasa, srpskainfo.

Afirmacija lovstva

Organizovana je i utakmica pasa glasnog gona u radu na divlju svinju u gateru. Međunarodno takmičenje, kojem je prisustvovalo stotinjak lovaca iz Srpske i regiona, doprinosi boljim rezultatima u odgoju pasa, ali i uopšte afirmaciji lovstva.

Prvo mjesto osvojio je posavski gonič Brnjo, vlasnika Nuzhreta Zolota iz Travnika, drugo i četvrto mjesto osvojili su psi Saše Ristanovića iz velike Obarske, kratkodlaki gonič Alka i srpski trobojni gonič Riska. Treće mjesto osvojio je slovački kopov Aga, vlasnika Miroslava Marića iz Bijeljine.

Međunarodni kinološki sudija Vedran Božičković kaže da se takmičenja lovačkih pasa se organizuju kako bi se odredila selekcija i došlo do kvalitetnih pasa, koji se mogu koristiti u lovu posebno na divlju svinju.

Propozcije su veoma jasne takmičarima. Radi se o gateru unutar zatvorenog prostora, u kojem se nalazi vepar koga psi treba da u određenoj minutaži koja je dozvoljena, a to je 10 minuta, pronađu. Na to se dodaje 10 minuta intenzivnog lajanja. Kad se to zbroji sa koeficijentima dobijemo plasman od jednog do tri nagradna razreda u koji budu plasirani. Najbolji dobijaju titulu CAC BiH – Semberija Bijeljina, navodi Božičković.

Najuspješniji izlagač bio je Saša Ristanović iz Velike Obarske, koji se takmičio se sa tri psa. Drugu nagradu osvojio je njegov istarski kratkodlaki gonič Alka, a četvrta nagrada pripala je srpskom trobojnom goniču, koji se zove Riska.

Ponosan sam na moje lovačke pse, kaže Ristanović.

Gosti iz Srbije i Hrvatske

S obzirom da su u Srbiji Zakonom o dobrobiti životinja ovakvi radni ispiti zabranjeni, takmičenja lovačkih pasa u Semberiji ne propuštaju ni lovci iz Srbije.

Imam psa, rase njemački lovni terijer koji se zove Bur. Inače, on je međunarodni šampion u ljepoti, zvanični šampion Mađarske u radu. Ovakva takmičenja su jedan vid obuke pasa da bi mogli da znamo šta nas očekuje s tim psima u lovu, ističe Lazar Pavlov iz Žablja u Vojvodini.

Darko Živanović iz Gunje navodi da su za ispite pasa za lov na divlje svinje zainteresovani i hrvatski lovci. Kaže da je njegova kuju Ada, prije šest godina bila evropski prvak u Budimpešti.

Ove životinje morate voljeti, jer vam one ljubav uzvrate na najbolji način, kaže ovaj uzgajivač rasnih pasa.

Na takmičenja rado dolazi i jedan od najstarijih semberskih lovaca Stanko Sekulić iz Lovačkog udruženja Semberija, a na takmičenje u lovu na divlju svinju doveo je posavskog goniča Bubija.

Treba njegovati psa, pripremati i redovno trenirati. Ja decenijama imam dobre lovačke pse, jer bez njih je lov nezamisliv, kaže Sekulić.

U skladu sa Zakonom o lovstvu RS, u narednom periodu i u ostalim lovačkim udruženja u Srpskoj biće održani kinološki ispiti u radu pasa ptičara i pasa goniča na zeca i lisicu.

Pročitajte još...   Prerađivači ostali bez sirovine - Neminovno poskupljenje voća i povrća

Lov je druženje

Član Lovačkog udruženja Semberija Stevan Mesarović kaže da iskustva koja lovci stiču učestvujući u ovakvim takmičenjima unapređuju lovstvo u svakom pogledu.

Dolazimo do mnogo boljih rezultata u odgoju pasa, takođe i u lovu. Lov nije samo ubijanje i korištenje mesa od divljači, lov je boravak u prirodi, druženje, rad u lovištu i plus pored toga odgoj pasa, naglašava ova takmičar.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka