Kišno ljeto desetkovalo rod kupusa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kišno ljeto desetkovalo rod kupusa

Sarma na trpezama u Srpskoj ove zime mogla bi biti prava rijetkost jer je kišno ljeto desetkovalo rod kupusa na domaćim parcelama. Zbog toga proizvođači najavljuju paprene cijene i manjak ovog povrća na tržištu, glassrpske.

Bez sarme ove zime

Berba kasnog kupusa namijenjenog za kiseljenje trebalo bi da počne za petnaestak dana, ali na mnogim parcelama u Lijevču polju ovo povrće nezaustavljivo trune, pa proizvođači strahuju da u oktobru, kad dođe vrijeme za punjenje kaca, kupcima neće imati šta da ponude.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da je kišno ljeto donijelo mnogo glavobolje proizvođačima povrća, a na najvećim mukama su oni koji su zasijali kupus, jer uveliko sabiraju gubitke.

Situacija je katastrofalna. Parcele pod kupusom izgledaju kao spaljene, listovi su požutjeli, a glavice trunu. Na stotine kilograma biće preorano, žali se Mastalo.

Kiša uzela danak

Ističe da je sve to posljedica velikog broja kišnih dana, ali i visokih temperatura koje vladaju u posljednje vrijeme.

Na našu žalost, kupus je stigao dosta ranije nego inače, a ovi topli dani produžavaju vrijeme za pripremu zimnice i kiseljenje, tako da kupus sada niko ne kupuje. Krajem oktobra, kad dođe vrijeme za tradicionalno kiseljenje, domaćeg kupusa neće ni biti, što će se odraziti na skok cijena, koje će biti i duplo više nego sada – rekao je Mastalo i dodao da se kupus trenutno prodaje po cijeni od 0,25 KM po kilogramu.

Proizvođač iz Kosjerova kod Laktaša Milan Mastalo ove godine zasijao je 30 dunuma kupusa nadajući se dobroj zaradi, međutim, već sada sabira gubitke.

Kad je rodna godina, sa dunuma u prosjeku skinem oko deset tona, a ove sezone ako budem imao četiri tone biću presrećan. Problem je što još nije došlo vrijeme da ga siječem, a on je sazrio pa svakim danom sve više propada. Osim kiše, bojim se da je na takvo katastrofalno stanje uticalo i sjeme, koje se vjerovatno zatrovalo jer već godinama sijemo jednu te istu sortu, holandski polubijeli kupus, objašnjava Milan.

Pomoć države neophodna

Ništa bolja situacija nije ni kod Duška Banjca iz Lijevča polja, koji pod kupusom ima 20 dunuma.

Moje parcele u nekoliko navrata je tukao led, a kiša je kumovala da najveći dio sagnjije. Država pod hitno mora da nam pomogne i da državnu zemlju na korišćenje jer smo svoju zatrovali i ona više ne može da “rađa”. Na istim parcelama već 50 godina sijemo iste kulture i tlo više nema snage, kaže Banjac. On prognozira da će cijena kupusa za 10-15 dana skočiti do pola marke po kilogramu, a sredinom oktobra i znatno više.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)