Prijedorski voćari traže bolje otkupne cijene | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prijedorski voćari traže bolje otkupne cijene

Dok se u prijedorskim voćnjacima bilježi rekordni rod jabuke, voćari apeluju na nadležne da hitno utiču na povećanje otkupne cijene koja se kreće od 10 do 12 pfeniga po kilogramu, rtrs.

Bescijenje na tržištu

Voćari poručuju da ne žele bogati rod dati u bescijenje i tvrde: ako njihov vapaj niko ne bude čuo i nadležni ne pronađu rješenje, prestaće se baviti voćarstvom, čime će biti, kako upozoravaju, ugrožen i opstanak autohtonih sorti voća.

Nakon gubitaka prethodnih godina, izazvanih mrazom i ledom, prijedorski proizvođači jabuka, porodica Јeftić iz sela Rasavci, ove godine dočekala je rekordni rod.

Grane, otežane plodom i savijene do zemlje, obećavale su zaradu. Međutim, niska otkupna cijena srušila je sva nadanja.

Na rubu egzistencije

Јeftići, koji u dva voćnjaka, na površini od 12 dunuma, imaju tri i po hiljade stabala jabuke, kažu, dovedeni su na rub egzistencije.

Prethodnih godina bio je mraz, bio je led, sad ove godine baš je rodilo, a sad nemamo kome da prodamo. Ako se naljutim sve ćemo počupati i na jedno mjesto zapaliti.

Takvo je vrijeme došlo, priča Bojan Јeftić.

Razočarani smo jer možemo da prodamo samo po 12 pfeniga i to samo u industriju. Znači nema otkupa. Obećavaju ali ništa od toga. I šta sad? Ništa, ne znamo, gledamo kako opada jabuka, kupimo, meljemo za rakiju, a šta dalje ne znamo, zabrinuto priča Milka Јeftić.

Imaju sertifikate ali džaba

Јeftići žive od voćarstva i ove godine očekivali su rod od 50 tona jabuke.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz skoro 22 tone ovog povrća iz Srbije

Samo za održavanje i tretiranje svojih voćnjaka ove sezone potrošili su oko šest hiljada maraka. Imaju i sertifikat za izvoz jabuke.

Međutim…

Јabuka se uveze iz Turske i iz nekih država kod nas pa se ponovo izvozi, a naša jabuka ne može doći u otkupu u prodaju, dodaje Milka.

Plasman i otkupna cijena 

Plasman i otkupna cijena najveći su problem, tvrde i u prijedorskom Udruženju voćara. Procjenjuju da će na području Prijedora ove godine oko 40 odsto voća, prvenstveno jabuka, ostati neobrano.

Naši proizvođači na području garda Prijedora nemaju organizovan otkup. Mi preko udruženja ne možemo vršiti otkup, nemamo skladišni kapacitet, pojašnjava Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora.

Osim veće otkupne cijene, rješenje bi bila i nabavka hladnjača, kažu u ovom udruženju.

Pročitajte još...   Maline u hladnjači, cijena ni na vidiku

Na području Prijedora resgitrovano je 60 proizvođača jabuke. Mnogi još čekaju s berbom, nadajući se povećanju otkupne cijene.

Kažu, ili to, ili neka jabuke trunu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka