Domaći vinari povećavaju udio na tržištu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Domaći vinari povećavaju udio na tržištu
Domaći vinari povećavaju udio na tržištu BiH, a osim rasta proizvodnje, povećan je i broj vinarija i kvalitet njihovih proizvoda, piše glassrpske.

Analizu vinskog tržišta BiH u prošloj godini obavila je analitička kuća “Euromonitor”, koja navodi da je broj vinara naglo porastao. Veća konkurencija među proizvođačima, navedeno je u analizi, donijela je i rast kvaliteta vina.

Potrošači su postali obrazovaniji i spremni su da kupuju kvalitetnija vina. To je posebno važno za male nezavisne proizvođače s niskim kapacitetom proizvodnje, koji stavljaju naglasak na kvalitet. BiH i Balkan u cjelini sve više dobijaju reputaciju u proizvodnji vina. Tradicija je da regionalna i domaća vina dominiraju u prodaji u BiH, ali u posljednjih desetak godina zabilježen je pomak sa količine ka kvalitetu, navedeno je u analizi.

Prodaja vina u BiH ima solidan rast i ono je sve popularnije među potrošačima alkoholnih pića.

Prodaja vina bilježi najveći rast ukupnog volumena u periodu od 2012. do 2017. godine. Ovaj trend prvenstveno je posljedica kontinuiranog razvoja domaće i regionalne industrije vinarstva, što je podstaklo i edukaciju domaćih potrošača i interesovanje za vinogradarstvo i kulturu ispijanja vina, navodi “Euromonitor”.

Sa navodima analize saglasan je direktor najveće i najstarije domaće vinarije “Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja Radovan Vukoje, navodeći da u zemljama regiona raste vinska kultura, što implicira i rast potrošnje vina.

U razvijenim vinskim zemljama običaj je da se u ugostiteljskim objektima nude prvenstveno domaća vina, a svijest o tome se i kod nas polako razvija. Sve više se nude domaća vina, koja su zavidnog kvaliteta. Kvalitet proizvoda je osnovni adut na svim tržištima i to potrošači sve više prepoznaju, rekao je Vukoje i podsjetio da su “Podrumi Vukoje” krajem februara proglašeni za najbolju regionalnu vinariju u jugoistočnoj Evropi.

Vlasnik vinarije “Jungić” iz Čelinca Željko Jungić ističe da udio domaćih vina na tržištu BiH nije značajnije porastao i da su i dalje vodeći brendovi vina proizvedena u regionu.

U Srpskoj nema značajnijeg povećanja broja vinarija i sve su to uglavnom mali proizvođači. Kvalitet bi trebalo da bude presudan i proizvođačima i potrošačima, ali se sve i dalje vrti oko ekonomskih mogućnosti. Nažalost, mnogi vina biraju na osnovu cijene, a ne kvaliteta, rekao je Jungić.

Vodeći brend

“Euromonitor” navodi da je uprkos povećanju udjela domaćih vinara vodeći brend na tržištu BiH ostao crnogorski “vranac”, koji proizvode “Plantaže – 13. juli”.

Ovaj proizvođač ima snažnu tradiciju koja seže u vremena bivše Jugoslavije, navedeno je u analizi.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Žetva soje pri kraju, prinosi neočekivano niski

Agro vijesti

Cijena kupusa pet puta veća u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)

Komentariši