Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Donesen Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama (GMO)

Donesen Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama (GMO)

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 114. sjednici donijelo Pravilnik o postupku ocjenjivanja i ovlaštenja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potiču od GMO.

Pravilnikom se propisuje ovlašćivanje laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO koje na jedinstven način sprovode nadležni organi entiteta i Brčko distrikta BiH. Takođe je propisano uspostavljanje liste ovlaštenih laboratorija za oblast GMO-a u Bosni i Hercegovini.

Obuhvaćen je postupak ovlašćivanja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje genetički modificiranih organizama i proizvoda. Koji se sastoje, sadrže ili potječu od genetički modificiranih organizama za hranu, hranu za životinje, reprodukcijski  materijal u poljoprivredi  i šumarstvu te sredstva za zaštitu bilja.

Shodno odredbama Pravilnika, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjel za poljoprivredu Brčko Distrikta.  BiH ovlašćuju ispitne laboratorije za kontrolu. Ispitivanje i praćenje GMO i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od GMO. Nakon ovlašćivanja, Rješenja o ovlaštenju laboratorija dostavljaju Agenciji za sigurnost hrane BiH. Ona ih upisuje na jedinstvenu listu ispitnih laboratorija u BiH za oblast GMO. Lista će biti objavljena u „Službenom glasniku BiH“ i na web stranici Agencije.

Na osnovu člana 16. Zakona o GMO („Službeni glasnik BiH“, broj 23/09). Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije i uz mišljenje Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine. Uređuje postupak ocjenjivanja i ovlašćivanja laboratorija za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a i proizvoda koji se sastoje, sadrže ili potječu od GMO-a.

Izvor: Agencija za Hranu BIH

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

gmo soja

Nacrt zakona o GMO povučen na dodatno usaglašavanje

​Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske povuklo je sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske …