Edukacija za kvalitet iz Šatorovića | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Edukacija za kvalitet iz Šatorovića

U petak smo imali čast i zadovoljstvo da budemo gosti u Šatorovićima te da prisustvujemo stručnom predavanju „Noviteti u voćarskoj proizvodnji“. Ono što smo vidjeli i osjetili jeste velika želja za usvajanjem novih znanja i tehnologija, od strane prisutnih, kao i veliku želju, da prenesu novine, od strane naših domaćina.

Sala mjesne zajednice u Šatorovićima bila je popunjena skoro do poslednjeg mjesta, a ono što posebno raduje jeste veliki broj mladih, koji su odlučili da im poljoprivreda bude životni poziv.

Predavanje je organizovano od strane Udruženja/Udruge voćara Brčko distrikta BiH „Savremeni voćari“, u saradnji sa Semagri doo Sarajevo koje je predstavio direktor Amir Kukić dipl. ing. poljoprivrede.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Podršku predavanju, te mladim ljudima koji se okupljaju oko udruženja dao je poslanik Skupštine Brčko distrikta, Adem Ribić, koji je podsjetio mlade na “zlatne dane” Šatorovića u bivšoj Jugoslaviji.

Svaka edukacija je dobra i korisna, a imam utisak da se voćarstvo vraća na „stare staze“, što je dobro i bitno jer ovi ljudi su najbolji u tome. Naravno ono što je najbitnije kod voćarstva jeste kvalitet, jer bez dobrog kvaliteta, nema ni dobrog tržišta a ni dobre cijene. Da bi se proizveo dobar kvalitet voća, zahtjeva se maksimum angažovanja, treba uložiti u zaštitu, prehranu, uzgoj i sve ostalo što se traži. Naravno tu je i druga strana medalje, kvalitet zahtijeva ulaganje, a ovo je teško vrijeme. Na svu sreću podsticaji koje obezbijeđuje Vlada Brčko distrikta, stižu u pravo vrijeme i sa tim sredstvima poljoprivrednici mogu ući u proljeće, rekao je Ribić

[tie_full_img][/tie_full_img]

Pročitajte još...   Korona potražnju za sezoncima smanjila za 90%

Predavanje je nakon pozdravnih riječi domaćina nastavio gsp. Kukić, inžinjer sa dugogodišnjim iskustvom kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan nje, koji je iznio svoj stav o poljoprivredi u BIH.

Bosna i Hercegovina nema sistem proizvodnje voća i povrća, to znači da nam nedostaje „države“. Država nam nedostaje da nas reorganizuje, i bez obzira na velika ulaganja na čemu smo zahvalni, treba nam strategija šta to da radimo, u kojem pravcu da se razvijamo. Nije prihvatljivo da godišnje uložimo 60 odsto podsticaja na mlijeko a 40 odsto na sve ostalo, dok je mlijeko kod nas zastupljeno 20 odsto a sve ostalo 80 odsto, rekao je Kukić

Kukić je u daljnem izlaganju predstavio novine u voćarskoj proizvodnji, poredeći BIH sa tržištima drugih zemalja sa posebnim isticanjem razlika „kod nas i u ostatku svijeta“, sa željom da razbije tradicionalne poglede na sadnju, prehranu te plasman proizvoda.

Pročitajte još...   Hrastova mrežasta stjenica pustoši šume, a prijeti i voćnjacima

[tie_full_img][/tie_full_img]

Predsjednik udruženja „Savremeni voćar“, Almir Junuzović, nije krio svoje zadovoljstvo odzivom poljoprivrednika iz Šatorovića i okoline, te je najavio nova stručna predavanja.

Osnovni cilj udruženja voćara jeste omogućiti stvaranje uslova za brži razvoj voćarske proizvodnje, te time i što boljem i kvalitetnijem intezivnom uzgoju. Za postizanje ovih ciljeva i njihovu realizaciju udruženje organizuje edukacije, stručne skupove, seminare, savjetovanja u vezi voćarske i drugih sekcija koju će voditi stručnjaci iz struke, rekao je Junuzović

Za sada će svoj rad fokusirati na edukaciju poljoprivrednika ali nemaju namjeru tu da se zaustave

Seminari koji se planiraju će pokrivati teme od ishrane voćaka, zaštite, rezidbe, pa do samih regulativa odnosno standarda EU, koji su potrebni za plasman našeg voća na strano tržište. Od projekata za sada imamo nabavku meteorološke stanice koja nam čini jako bitan faktor, jer i sami vidimo da se klimatske promjene osjete i na našem regionu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši