Eko-bio farma spas za kozje mlijeko | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Eko-bio farma spas za kozje mlijeko

U RS još nema organizovanog otkupa kozjeg mlijeka. Kozari spas vide u otvaranju velike eko-bio farme muznih koza kod Kozarske Dubice. Ona bi otkupljivala kozje mlijeko od malih uzgajivača, a gotov sir potom plasirala na njemačko tržište.

Vlado Dudić, predstavnik eko-bio farme na prostoru opštine Kozarska Dubica, koji je u posao kozarstva ušao sa svojim stricem Pantelijom Dudićem, vlasnikom ove farme, kaže da očekuju da će njihova farma sa 150 grla muznih koza zaživjeti sljedeće godine.

Na ideju za formiranje eko-bio farme koza došli smo prije šest mjeseci. Sada smo u fazi izrade objekata i dobijanja svih potrebnih dozvola. Kada to završimo, planiramo uvoz 150 grla muznih koza.

Pomoći malim uzgajivačima

Ističe da im je želja da pomognu i malim uzgajivačima koza, od kojih će otkupljivati mlijeko. Gotov sir koji dobiju od tog mlijeka izvoziće u Njemačku.

Očekujemo da će naša eko-bio farma zaživjeti tek iduće godine. Pored proizvodnje kozjeg mlijeka i sira, napraviti ćemo i postrojenje za preradu vune. Tako da ćemo imati sve na jednom mjestu.

Dodaje da razmišljaju da kasnije uvedu i ovčji program.

Pročitajte još...   Organsko kozarstvo na Romaniji

Dragan Santrač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Kozara”, rekao je da kozari očekuju povećanje podsticaja za kozarstvo kada BiH postane kandidat za EU.

Nadamo se da će BiH postati kandidat do kraja godine, te da će kozarima biti povećani podsticaji. Kao što je bio slučaj u Srbiji, gdje su podsticaji nakon kandidature za EU povećani i nekoliko puta. Trenutni podsticaji resornog ministarstva, 10 KM po grlu, nama ništa ne znače.

Miroslav Klječanin, uzgajivač koza sa farme “Mons produkt” na planini Očauš, u opštini Teslić, rekao je da bi bilo dobro da neko otkupljuje i izvozi kozje mlijeko. Ali da to zavisi od količina mlijeka i od toga gdje se otkupljivač nalazi.

BiH je idealna za kozarstvo, ali treba raditi na tome da se udruže svi kozari, ne samo u RS, već i na prostoru BiH.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da pravo na premiju za uzgoj kvalitetno priplodnih koza imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima 30 dvizica ili 25 jarica. Te da se ova premija isplaćuje do maksimalnih 20.000 KM po korisniku i iznosi do 10 KM po grlu.

Pored toga, obezbijeđena je podrška za premiju za proizvedeno i prodato kozje mlijeko u iznosu od 0,25 KM po litru. Minimalna količina mlijeka za koju se isplaćuje premija u toku jednog mjeseca je 300 litara po proizvođaču.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka