Fabrika duvana Sarajevo više ne postoji (VIDEO)
Agro vijesti

Fabrika duvana Sarajevo više ne postoji (VIDEO)

Nakon više od 140 godina, Fabrika duvana Sarajevo prestala je s radom. Stotinu pedeset radnika ostalo je bez posla. Gašenjem ove fabrike u Bosni i Hercegovini nestaće i cjelokupna duvanska industrija. Istovremeno, nestaje i uzgoj duvana koji je nekada bio tradicionalna poljoprivredna kultura u pojedinim dijelovima Bosne i Herecgovine.

Fabrika duvana

Foto: Fabrika duvana Sarajevo

Više od 30 godina Almir Šutrović radio je u Fabrici duvana Sarajevo. Prije četiri godine proglašen je viškom i dobio je otkaz. Zbog kršenja radnih prava više puta je i tužio rukovodstvo ove fabrike. Danas kaže kako se fabrika mogla spasiti.

Almir Šuturović, bivši zaposlenik

Odgovornost snose svi podjednako, počeviši od radnika koji su dali podršku nedomaćinskom vođenju FDS, zatim Vlade, te nekih institucija državnih, kao što je sudstvo i tužilaštvo koji nisu pokrenuli određene korake kad je trebalo, vjerovatno bi danas fabrika nastavila s radom.

Sarajevska Drina, koja je bila zaštitni znak Fabrike duvana Sarajevo, danas se proizvodi u Poljskoj. Ovu vrstu cigareta je nekad pušio velik broj ljudi u BiH. Bila je simbol jednog vremena i kompanije koje više nema.

Pročitajte još...   Donji Žabar: Sajam privrede i poljoprivrede

Privatizacija Fabrike duvana Sarajevo počela je prije deset godina u vrijeme kada je na čelu Vlade Federacije BiH bio premijer Nermin Nikšić. Pravni nasljednik Fabrike duvana Sarajevo je kompanija Badeco Adria d.d. koja je nedavno objavila da ima 7,5 milijuna gubitka, te da zbog toga pokreče proces likvidacije. U nadležnom sindikatu ističu kako je velik popis krivaca od kojih se može tražiti odgovornost.

Mehmed Avdagić, Sindikat zaposlenih u duvanskoj industriji BiH

Pitamo se svi danas šta je s kapitalom FDS izvan lokaliteta Pofalića. Ta imovina je nekada bila procijenjena na 800 miliona KM. Praktično nema niko pravih saznanja o tome.

Gašenjem posljednje fabrike duvana, u BiH polako iščezava i proizvodnja sušenog duvana.

Svetozar Mihajlović, preduzeće “Duvan”, Bijeljina

Svake godine proizvodnja duvana je sve manja. Nekada smo imali 800 tona duvana, prošle godine smo imali oko 300 tona, ove godine smanjene su ugovorene površine, očekujemo da će to biti za jednu trećinu manje nego prethodne godine.

Politika trošarina koja se odnosi na duvan i duvanske proizvode je rigidna, a stope trošarina odavno ne ispunjavaju osnovnu svrhu, mišljenja su ekonomsti. Sve to utječe i na rast “crnog” tržišta za cigarete i duvan.

Pročitajte još...   Akcize "spalile" domaći duvan
Saša Grabovac, Udruženje ekonomista RS SWOT

Crno tržište u proteklih destak godina raste. Domaći proizvođači su bili oslonjeni na domaće fabrike duvana i to je bio jedan sigurni način plasmana. Da bi opstali neki su bili primorani da se preorijentišu i na crno tržište.

Ratko Kovačević, Uprava za indirektno oporezivanje BiH

Nije crno tržište stvoreno zbog gašenja domaće industrije, već zbog velikog povećanja akciza na duvan i duvanske prerađevine u jednom kratkom vremenskom periodu što kupovna moća građana nije mogla da izdrži.

U BiH nešto ranije ugašene su i fabrike duvana u Mostaru i Banjaluci. Prema podacima Svjetske zdavstvene organizacije, BiH je sa 35,5 posto pušača druga u Europi, odmah iz Srbije u kojoj duhanske proizvode konzumira 37,6 posto stanovništva.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode