Gazdinstava moraju da ispune jedan uslov da bi dobili podsticaj | Agroportal.ba
Agro vijesti

Gazdinstava moraju da ispune jedan uslov da bi dobili podsticaj

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava da imaju obavezu da uplate od 42 do 384 KM godišnje za doprinos za zdravstveno osiguranje, u zavisnosti od statusa obveznika doprinosa.

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

Podsjećamo da su po osnovu Zakona o doprinosima RS, definisani obveznici doprinosa i propisan izračun osnovice za doprinose – navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Još jednom podsjećaju da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose. To je od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

Pročitajte još...   Distrikt Brčko uvodi registar voćarskih proizvoda

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije. To je oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje.

Kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica, on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u RS. To je godišnje oko 160 KM.

Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje.

Od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u RS (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva – oko 38.000 (88,85 odsto). Potom komercijalna oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti oko 670 ili 1,57 odsto.

Pročitajte još...   Usvojena odluka o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini

 

Izvor: Srpskainfo.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije