Sokovi stigli na police uprkos ograničenim resursima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sokovi stigli na police uprkos ograničenim resursima

Poljoprivredna proizvodnja ”Zlatna kap” iz Visokog nastala je prije nešto više od godinu dana kao obrt koji se bavi preradom voća i povrća.

Obrt smo osnovali moja supruga Nejra, njena sestra Nerma i ja. To je bila naša poruka da ostajemo ovdje. Ovdje ćemo se boriti i sigurno uspjeti. Okolnosti su takve da imamo dosta obradive zemlje i voća u Visokom, odakle su supruga i njena sestra. Te u Bratuncu, odakle sam ja. To je bio dobar temelj za početak – kaže Jakub Salkić, vlasnik ovog obrta.

Proizvodnja malih količina

Njihov početak su obilježili ograničeni resursi i nemogućnost proizvodnje većih količina, što je za posljedicu imalo nemogućnost obavezivanja na stabilno snabdijevanje. Bez velikih kupaca nema ni velikih prihoda, a onda ni velikih ulaganja u proizvodnju.

Tako se stvara začarani krug iz kojeg mnogi mali proizvođači nikada ne uspiju izaći. Mi smo to pokušali riješiti na način da smo odbacili sve proizvode iz kategorije džemova, ajvara, dodataka jelima, a zadržali samo sokove. Rezultat toga je da smo uspjeli ostvariti saradnju sa sarajevskim trgovačkim lancem Hoše komerc. To su zaista divni ljudi koji su imali razumijevanja za nas, za to koliko smo mali. Vjerovatno nisu ni svjesni koliko nam znači podrška jedne takve firme.

Njihov naredni poduhvat je sadnja 1.000 sadnica đulbe-šećer ruže. Također, planiraju plasirati novu liniju sokova pod brendom ”Sherbetlook”. Fokus će im biti na okusima koji su dio tradicije u BiH, poput zove i ruže.

Na Sajmu privrede u Sarajevu, tokom jedne prezentacije govorio sam o tome da se mali proizvođači moraju udružiti ako želimo da se razvijamo. Zajednički nam je problem što smo mali i ne možemo ponuditi dovoljne količine proizvod. Bez ekonomije obima nećemo moći rasti jer ćemo uvijek imati problem ”tankih” prihoda. O stranim tržištima u takvim uslovima možemo samo sanjati. Cilj nas malih proizvođača treba biti da uspostavimo jedno pravno lice koje će pod zajedničkim brendom prodavati naše proizvode. Istovremeno, da kroz ‘firmu’ osiguramo zaštitu standarda proizvodnje i kvaliteta. Jedinstven brend je naša šansa, te vjerujem da se možemo okupljati na taj način.

Koje vrste sokova su u ponudi, možete pogledati na Facebook stranici Zlatna kap.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Rogatički poljoprivrednici očekuju visoke prinose krompira

Agro vijesti

Promocija lanca vrijednosti proizvodnje krompira u brdskim i planinskim predjelima u BiH