Gljive kao potencijal izvoza | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Gljive kao potencijal izvoza

Iako izvoz gljiva iz BiH daleko premašuje uvoz, izvozom dominiraju šumske gljive kao što su vrganji, lisičarke i tartufi, dok je izvoz uzgojenih gljiva, šampinjona i bukovača, prilično slab, potvrdili su uzgajivači ove šumske kraljice.

Foto: Andrew Ridley

Uvoz manji nego izvoz 

Mujdin Tokić, predsjednik Grupacije proizvođača micelija, komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, rekao je da su proizvođači gljiva u BiH uspjeli da potisnu uvoz, ali da se uzgojene gljive slabo izvoze na strano tržište.

Zanemarivo mala količina se uvozi, ali se isto tako zanemarivo mala količina uzgojenih gljiva i izvozi. Prema statističkim podacima, izvozimo dosta gljiva, ali to su šumske gljive kao što su vrganj i lisičarka, objasnio je Tokić.

Dodao je da uzgajivači u BiH najčešće uzgajaju šampinjone i bukovače te u maloj količini šitake gljive.

Uzgoj šampinjona predstavlja oko 70 odsto proizvodnje, bukovača oko 15 odsto i u malim količina šitake, rekao je Tokić.

Izvoz vrijedan 20 miliona

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u BiH je tokom 2018. godine uvezeno 51.950 kilograma svježih neobrađenih gljiva u iznosu od 320.297 KM, a u istom periodu izvezeno je 419.078 kilograma svježe šumske kraljice u iznosu od 6.747.999 KM.

Tako je prošle godine iz Hrvatske, Mađarske i Srbije u BiH uvezeno više od 27.000 kilograma gljiva iz reda Agaricus. Lisičarki je uvezeno 5.391 kilogram u iznosu od 58.800 KM, a uvezena su i dva kilograma tartufa u iznosu od 2.560 KM, rekli su u UIO.

 Navode da je u BiH 2018. godine uvezeno i više od 19.000 kilograma gljiva u vrijednosti od 182.954 KM, i to iz Turske, Italije i Kine.

BiH je prošle godine u pojedine zemlje EU, među kojima su Austrija, Njemačka, Slovenija, Holandija, Belgija, Francuska, Italija, Švajcarska i Hrvatska, izvezla 221.171 kilogram lisičarki u vrijednosti od 3.209.968 KM, kazali su u UIO BiH.

U istom periodu je više od 75.000 kilograma vrganja vrijednih 1.203.100 KM pronašlo svoj put do trpezarijskih stolova u Italiji, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Više od 800 kilograma tartufa u iznosu od 625.338 KM BiH je izvezla u Italiju, Hrvatsku i Sloveniju, rekli su u UIO BiH.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je BiH tokom prošle godine izvezla svih gljiva, što svježih, što obrađenih, u vrijednosti od 20,5 miliona KM, dok je vrijednost uvezenih bila 7,7 miliona KM.

U prvih šest mjeseci 2019. godine u BiH je uvezeno gljiva u iznosu od 2.454.790 KM, dok je u istom periodu lani uvezeno gljiva u vrijednosti od 1.718.016 KM, rekli su u Spoljnotrgovinskog komori BiH.

Ističu da je vrijednost izvezenih gljiva u prvih šest mjeseci ove godine 6.497.000 KM.

To je za 187.319 KM više nego u istom periodu prošle godine, kazali su u ovoj komori.

Traži se pomoć države

Emilij Mikulić, uzgajivač šitake gljiva, kaže da je njihov uzgoj prilično komplikovan, posebno što nadležno ministarstvo ne daje podsticaje.

Kada se krene u uzgoj i obradu ovih gljiva mora se čekati pola godine. Uzgoj šitake gljiva je skup i zbog toga je i ona skupa u prodaji. Kilogram košta oko 20 KM, rekao je Mikulić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da se ukupna proizvodnja gljiva u RS na godišnjem nivou kreće oko 400 tona, sa prosječnom cijenom oko četiri KM po kilogramu.

U RS ima oko 10 proizvođača gljiva. Uglavnom se radi o proizvodnji šampinjona i u manjim količinama bukovača, rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da nije propisana direktna podrška za proizvodnju gljiva.

Proizvođači koji se bave proizvodnjom gljiva ostvaruju pravo na podsticaje za investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta, kazali su u ovom ministarstvu.

U FBiH nema podataka

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kažu da iako ne vode zasebnu evidenciju o proizvodnji gljiva, prema podacima Udruženja proizvođača gljiva FBiH u ovom entitetu se mjesečno proizvede oko 200 tona gljiva, a ima 38 registrovanih uzgajivača.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz jezgra oraha iz Rumunije

Podrška za uzgoj gljiva, kako ističu, nije propisana. Dodaju da, međutim, pojedini kantoni kao što su TK, USK, SK i BPK, u kojima je zastupljenija ova proizvodnja, u okviru svojih programa podsticaja izdvajaju sredstva za proizvodnju gljiva.

Pročitajte još...   "Dani meda" do nedjelje na Malom trgu u Prijedoru

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Za investicije u ruralni turizam 2,55 miliona KM

Agro vijesti

Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj