Godišnja proizvodnja mlijeka u BiH vrijedna 300 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Godišnja proizvodnja mlijeka u BiH vrijedna 300 miliona KM

Između 12.000 i 14.000 poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hecegovini proizvodi mlijeko za tržište. Godišnja proizvodnja mlijeka je oko 300 miliona KM, podaci su Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, srpskainfo.

Mljekarska proizvodnja je strateška grana poljoprivrede u Bosni i Hercegovini i osnov razvoja ovog sektora.

Ovo ministarstvo je nedavno analiziralo stanje na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini od 2014. godine do juna ove godine.

Izvoz u porastu

Po toj analizi, izvoz mlijeka iz BiH u četiri posljednje godine bilježi pozitivna kretanja, a od 2015. godine povećan je za oko 25 odsto.

Ukupna proizvodnja sirovog mlijeka u 2017. godini u BiH iznosila je 682 miliona litara. Istovremeno, ukupna spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda iznosila je 217 miliona KM. Udio uvoza u ukupnom prometu je bio 65 odsto.

Kako prepoznati i spriječiti virusnu pneumoniju kod goveda

Podsjećaju da se obustava izvoza na hrvatsko, a samim tim i na evropsko tržište negativno odrazila i na poslovanje prerađivača mlijeka.

Pozitivni pomaci ostvareni su krajem 2015. godine dobijanjem dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU za četiri mljekare iz BiH. Evropska komisija potvrdila je da kontrolni sistem bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini je uspostavljen u skladu sa zahtjevima EU. Omogućen je i transport kopnenim putem preko teritorije EU na potencijalno značajna tržišta Turske i Ruske Federacije. U 2016. godini taj broj je povećan, tako da sada 11 mljekara izvozi mlijeko u EU.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.

Agro vijesti

Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke