Goraždanski poljoprivrednici traže poticaje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Goraždanski poljoprivrednici traže poticaje

Više od 80 samostalnih poljoprivrednih proizvođača u Goraždu još uvijek čeka na isplatu poticaja iz kantonalnog budžeta za prethodne dvije godine.

Iz goraždanskog udruženja poljoprivrednika uputili su apel nadležnim institucijama da im pod hitno isplate zaostale poticaje jer će u suprotnom, zbog izostanka podrške i ukupne situacije u agraru, biti prinuđeni odustati od poljoprivredne djelatnosti koju su registrovali.

Za 2017. je ostalo još da se isplati blizu 39.000 KM, a za prošlu godinu više od 200.000 KM.

Munib Kazagić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Goražde pojašnjava da su poticaji trebali biti isplaćeni do kraja prošle godine. Međutim, osim kantonalnih, kasne i isplate s federalnog nivoa, što je, tvrdi, poljoprivrednike dovelo u veoma tešku situaciju.

Na ovakav način mi ne možemo biti konkurentni na tržištu. Zbog izostanka adekvatne podrške, veliki broj samostalnih poljoprivrednih proizvođača razmišlja o brisanju iz registra. I registrovani i neregistrovani poljoprivrednici se bore za opstanak. Najlakše je uvoziti i davati novac vani, umjesto da se pomogne domaćim poljoprivrednicima koji su sebi na ovaj način pronašli egzistenciju. Apelujemo da se poticaji isplaćuju na vrijeme jer mi ne možemo čekati.

Izvor: Klix.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)