Prva prihrana strnih žita za desetak dana | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prva prihrana strnih žita za desetak dana

Na području prijedorske regije zbog vremenskih prilika jesenja sjetva je trajala dugo. Usjevi strnih žita su u različitim fazama, većinom u fazi dva-tri lista. Rekao je rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić.

On je istakao da za sada nije primijećena pojava bolesti i štetočina. A da bi nakon zahlađenja koje se najavljuje od vikenda, proizvođači trebalo da obave prvu prihranu.

Prihranu treba obaviti kada se temperatura vazduha ustali nekoliko dana na 10 stepeni Celzijusovih. Prihranu bi trebalo obaviti azotnim đubrivom, a budući da su naša zemljišta uglavnom kisela ne preporučujemo `urea` đubrivo i preporučujemo dvije prihrane.

On je naveo da prvu prihranu treba obaviti za desetak dana. A sljedeću nakon mjesec dana, odnosno u fazi bokorenja i fazi vlatanja.

Pročitajte još...   “Budi zdrav ko dren” - Delikatese od drenjina!

Prema njegovim riječima, u zemljištu još nema dovoljno vlage. Ukoliko se ovakvo ili slično vrijeme nastavi, već na proljeće, sa porastom temperatura vazduha može se očekivati suša i problem prilikom sjetve kukuruza.

Pročitajte još...   Udruženje povrtara: Posijaćemo 30 odsto više površina

Izvor: Nezavisne.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz