Proljećne dileme semberskih poljoprivrednika – Šta sijati? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Proljećne dileme semberskih poljoprivrednika – Šta sijati?

U Semberiji je u planu da tokom proljećne sjetve bude zasijano 32.585 hektara različitim poljoprivrednim kulturama. To je za 16 odsto više nego prošle godine.

Poljoprivredni proizvođač Risto Arsenović, koji je i višegodišnji predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije, rekao je da su poljoprivrednici zbog prošlogodišnjih niskih cijena otkupa pšenice odustali od intenzivnije proizvodnje strnih žita, prije svega pšenice.

Ako smo imali cijenu 20-25 feninga koju su mlinari kod nas formirali, onda ni podsticaji od 200 KM po hektaru i pet feninga po kilogramu nisu dali profitabilnost ovoj proizvodnji. Kao rezultat ovoga u jesenjoj setvi površine pod pšenicom su smanjenje od 20 do 30 odsto.

On je napomenuo da je u prednacrtu novog pravilnika za ovu godinu planirano smanjenje podsticaja za pšenicu. Kao jednog od strateških proizvoda u Republici Srpskoj.

Smanjenje podsticaja po hektaru, kao i ostavljanje otvorene mogućnosti da se premija po kilogramu pšenice određuje nakon predaje pšenice, dodatni su razlozi zbog čega će se površine pod ovom kulturom u narednom periodu još više smanjivati.

Jesenja sjetva pšenice

Zbog višemjesečne suše i nedostatka vlage u zemljištu, jesenja sjetva pšenice, u Semberiji je obavljena na oko 80 odsto predviđenih površina. I to van optimalnog sjetvenog roka.

Pročitajte još...   Glodari stvaraju probleme usjevima u Semberiji

Prema informaciji o realizaciji jesenje sjetve koju će odbornicu Skupštine grada Bijeljina razmatrati sutra, sjetva je obavljena u izuzetno teškim agrometeorološkim uslovima. Sa neuobičajeno dugim rokom trajanja za ovo područje, od početka oktobra do polovine decembra.

Loši vremenski uslovi su glavni razlog za smanjene površine pod jesenjim kulturama.

Jesenja sjetva obavljena je na ukupnoj površini od 15.715 hektara. Što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje površina za 3.007 hektara ili 16,1 odsto. A u odnosu na plan površine su manje za 2.350 hektara ili 13 odsto.

Pročitajte još...   Semberci prate trend, sve više prelaze na uljanu repicu

Razloge za smanjenje površina, posebno pod pšenicom, treba tražiti i u ekonomskoj računici zbog njene niske otkupne cijene. I veoma lošeg iskustva koje su imali poljoprivredni proizvođači prilikom predaje pšenice roda 2018. godine.

Izvor: Novi Glas.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju