Gradsku vrevu zamijenio farmom autohtone sorte svinja | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Gradsku vrevu zamijenio farmom autohtone sorte svinja

Stotinjak crnih svinja stare autohtone sorte poznatije po nazivu moravka ili fajferica, koje su gotovo istrijebljene, Mladen Gajić iz Gradiške, inače građevinski tehničar, uzgaja na imanju u Gornjim Podgradcima.

On je do skora zapuštene njive u ovom dijelu Potkozarja iskoristio za uzgoj svinja, ali i drugih domaćih životinja. Takođe je zasadio voće i druge biljke.

Mladen, zajedno s majkom Vericom, koja mu mnogo pomaže u ovom poslu, veoma je vrijedan.

Imamo kuću u Gradiški, tu sam rođen, odrastao, školovao se. Pokojni otac je davno kupio posjed u Gornjim Podgradcima, pored rijeke, sa dvadesetak dunuma zemljišta. U blizini je potok, a priroda veoma darežljiva. Prepoznao sam u tome mjesto zdravog života, naravno uz veliki rad i trud.

priča Mladen okružen krdom svinja.

Ovo svinje su na području BiH bile veoma raširene, bili su ih puni obori, ali su prije pola vijeka istrijebljene.

Svi su tada, po preporukama moderne stočarske proizvodnje i stručnjaka, valjda po nagovoru iz Evrope i svijeta, gotovo istrijebili naše autohtone svinje, koje su po kvalitetu sasvim sigurno zdravije od novih sorti. Nekada je naše područje, Kozara i Turjak, naše šume bile pune crnih svinja, koje su se hranile žirom i travom, kupale u potocima.

podsjeća naš sagovornik na prekinutu tradiciju u svinjarstvu.

Mladen se zato odlučio za uzgoj crnih svinja.

Posjedujem tri linije nerastova, veliki broj prasadi i krmača prasilica. Nabavio sam ih na više mjesta i zbog toga prešao stotine kilometara, od Ugljevika do Novog Grada. Ove svinje nisu izbirljive, jedu sve što im se ponudi, najviše travu i sve drugo što pronađu u prirodi, osim koncentrata.

objašnjava Mladen Gajić uslove za uzgoj crnih svinja, naglašavajući prednosti u poređenju s drugim sortama.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije