Heljda iz Gornjeg Dragaljevca krasi proplanke i privlači pčele (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Heljda iz Gornjeg Dragaljevca krasi proplanke i privlači pčele (VIDEO)

Već osam godina na imanju Lazića u Gornjem Dragaljevcu odomaćila se heljda, neobična ali u svakom smislu korisna kultura, koja gotovo da nije zastupljena na semberskim oranicama.

Heljdino brašno je, priča domaćin Ilija i ranije kupovao. A tokom stalnih posjeta sajamskim manifestacijama čuo je kaže da ova biljka izuzetno dobro medi. Obzirom da drži i pčele, bio je to ističe i razlog više da se upusti u ovaj posao, pa godišnje heljdom zasije oko 70 dunuma zemlje.

Heljda tako na imanju ovog domaćina stasava na tri lokaliteta. Dok jedna prispjeva za žetvu, druga je u fazi rasta na njivi. Treća će na već pripremljenu parcelu ovih dana jer je zemljište nakon skinute pšenice već za ovaj posao domaćin pripremio.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u Semberiji nastavljaju sa pripremama za sjetvu

Smjenjuju se tako na njivama Lazića pšenica i heljda, koja pokazalo se veoma dobro obnavlja zemljište. Prskanja i drugih tretmana ne smije biti u ovoj kulturi jer je cilj proizvesti kvalitetno brašno.

Svu potrebnu mehanizaciju za obavljanje ratarskih poslova Ilija ima. Kako kaže, i ako je već u godinama, sam ore zemlju i sije a uz suprugu Vasiliju nadgleda i brine o domaćinstvu gdje je sve pod konac.

A heljdin cvijet u ovo doba godine privlači pčele, koje vrijedno prikupljaju nektar. Drži Ilija oko 70 pčelinjih društava, godina je bila loša ali heljdinog meda će biti.

Pročitajte još...   Žetva pšenice u Semberiji: Cijena dobra, godina rodna

U godini kada su prinosi meda mali, a ima i gubitaka u pčelinjacima neka finansijska injekcija bi nam dobro došla kaže Ilija. Ministarstvo je ove godine dalo nešto veći podsticaj po košnici, ipak pogledaju pčelari ovog kraja u one subvencije koje imaju brčanski pčelari, pa bi kažu i ovdje trebalo da budu veće.

Lazići svoje kvalitetne proizvode redovno predstavljaju na svim sajamskim smotrama i manifestacijama, a da u proizvodnji nije bilo greške potvrđuju brojne medalje i priznanja.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''