Heljda iz Gornjeg Dragaljevca krasi proplanke i privlači pčele (VIDEO) | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Heljda iz Gornjeg Dragaljevca krasi proplanke i privlači pčele (VIDEO)

Već osam godina na imanju Lazića u Gornjem Dragaljevcu odomaćila se heljda, neobična ali u svakom smislu korisna kultura, koja gotovo da nije zastupljena na semberskim oranicama.

Heljdino brašno je, priča domaćin Ilija i ranije kupovao. A tokom stalnih posjeta sajamskim manifestacijama čuo je kaže da ova biljka izuzetno dobro medi. Obzirom da drži i pčele, bio je to ističe i razlog više da se upusti u ovaj posao, pa godišnje heljdom zasije oko 70 dunuma zemlje.

Heljda tako na imanju ovog domaćina stasava na tri lokaliteta. Dok jedna prispjeva za žetvu, druga je u fazi rasta na njivi. Treća će na već pripremljenu parcelu ovih dana jer je zemljište nakon skinute pšenice već za ovaj posao domaćin pripremio.

Pročitajte još...   Ministar Mirjanić otvorio poljoprivredni sajam u Bijeljini

Smjenjuju se tako na njivama Lazića pšenica i heljda, koja pokazalo se veoma dobro obnavlja zemljište. Prskanja i drugih tretmana ne smije biti u ovoj kulturi jer je cilj proizvesti kvalitetno brašno.

Svu potrebnu mehanizaciju za obavljanje ratarskih poslova Ilija ima. Kako kaže, i ako je već u godinama, sam ore zemlju i sije a uz suprugu Vasiliju nadgleda i brine o domaćinstvu gdje je sve pod konac.

A heljdin cvijet u ovo doba godine privlači pčele, koje vrijedno prikupljaju nektar. Drži Ilija oko 70 pčelinjih društava, godina je bila loša ali heljdinog meda će biti.

Pročitajte još...   Vratili se iz Austrije da se bave poljoprivredom (VIDEO)

U godini kada su prinosi meda mali, a ima i gubitaka u pčelinjacima neka finansijska injekcija bi nam dobro došla kaže Ilija. Ministarstvo je ove godine dalo nešto veći podsticaj po košnici, ipak pogledaju pčelari ovog kraja u one subvencije koje imaju brčanski pčelari, pa bi kažu i ovdje trebalo da budu veće.

Lazići svoje kvalitetne proizvode redovno predstavljaju na svim sajamskim smotrama i manifestacijama, a da u proizvodnji nije bilo greške potvrđuju brojne medalje i priznanja.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije