Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare

Udruženje poljoprivrednika BiH, zajedno sa grupom proizvođača i prerađivača mesa, uputilo je poziv institucijama BiH da uvedu opterećenje prilikom uvoza svinjskog i junećeg mesa u BiH kako bi domaća proizvodnja svinja i junadi, te klaoničari bili zaštićeni od nelojalne konkurencije.

Uvozom svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa nisu ugroženi samo primarni proizvođači, već i klaonice u BiH koje se suočavaju sa problemom viška radne snage, saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

U saopštenju je navedeno da se zato od institucija BiH traži da, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odmah uvedu opterećenje prilikom uvoza svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa svih kategorija koje bi se sastojalo od prelevmana od dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine u trajanju od 200 dana.

Pošto su cijene živih junadi i svinja pale ispod svake granice rentabilnosti, a nema ni potražnje, smatramo da je naš zahtjev opravdan, istakli su iz Udruženja.

Pozivajući na donošenje navedenih mjera kako proizvođači i klaoničari ne bi trpjeli dalje štete, Udruženje upozorava da će, ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispoštovani, biti uništene proizvodnja junećeg i svinjskog mesa, a time i klaonički kapaciteti.

Pročitajte još...   Neophodno je povećati sjemensku proizvodnju kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja

Zahtjev su, osim Udruženja poljoprivrednika, potpisale mesne industrije “Rakitno” Posušje, “Bajra” Travnik, “Vizion” Rogatica i “Suša komerc” Visoko, koje imaju klaonice i trpe problem zbog nelojalne konkurencije sa uvezenim mesom.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 11.08.2020. godine

Agro vijesti

BiH nije izvezla ni gram bijelog luka