Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Zaštiti domaću proizvodnju mesa i klaoničare

Udruženje poljoprivrednika BiH, zajedno sa grupom proizvođača i prerađivača mesa, uputilo je poziv institucijama BiH da uvedu opterećenje prilikom uvoza svinjskog i junećeg mesa u BiH kako bi domaća proizvodnja svinja i junadi, te klaoničari bili zaštićeni od nelojalne konkurencije.

Uvozom svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa nisu ugroženi samo primarni proizvođači, već i klaonice u BiH koje se suočavaju sa problemom viška radne snage, saopšteno je iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

U saopštenju je navedeno da se zato od institucija BiH traži da, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odmah uvedu opterećenje prilikom uvoza svježeg rashlađenog svinjskog i junećeg mesa svih kategorija koje bi se sastojalo od prelevmana od dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine u trajanju od 200 dana.

Pošto su cijene živih junadi i svinja pale ispod svake granice rentabilnosti, a nema ni potražnje, smatramo da je naš zahtjev opravdan, istakli su iz Udruženja.

Pozivajući na donošenje navedenih mjera kako proizvođači i klaoničari ne bi trpjeli dalje štete, Udruženje upozorava da će, ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispoštovani, biti uništene proizvodnja junećeg i svinjskog mesa, a time i klaonički kapaciteti.

Pročitajte još...   Podsticaj za "poslušnike" ili "šansa za male poljoprivrednike", kako bilo izborna je godina

Zahtjev su, osim Udruženja poljoprivrednika, potpisale mesne industrije “Rakitno” Posušje, “Bajra” Travnik, “Vizion” Rogatica i “Suša komerc” Visoko, koje imaju klaonice i trpe problem zbog nelojalne konkurencije sa uvezenim mesom.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća