Hercegovački pršut postaje brend | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Hercegovački pršut postaje brend

Trebinjski Agrarni fond planira da brendira hercegovački pršut, koji ima specifičan ukus i odavno je prepoznatljiv proizvod juga Republike Srpske, srpskainfo.

Najviše ocijene za kvalitet

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina navodi da Trebinje već ima nekoliko značajnijih proizvođača pršuta, među kojim se izdvajaju dvojica, a čije su pršute i poznati kuvari u regionu ocijenili najvišim ocjenama.

Ovo je jedna od grana privrede u koju bi se u narednom periodu isplatilo ulagati i zaštiti geografsko porijeklo naše šunke. Ako u regionu imaju zaštićen „istarski pršut“ ili „njeguški pršut“, zašto ne bismo imali i „hercegovački pršut“. Po mogima koji su ga probali i ocjenjivali je najbolji. Svinje se uzgajaju i meso suši u podneblju gdje se sudaraju kontinentalna i mediteranska klima. To daje poseban okus i šmek, objašnjava Dutina.

Osim dvije trebinjske firme, koje pršute proizvode od mesa domaćih svinja i suše ih u trebinjskim selima, na tradicionalan način, stručnjaci Agrarnog fonda su radili i biznis planove za još nekoliko hercegovačkih proizvođača. Timbe bi se otkup i zaštita hercegovačkog pršuta na što bolji način zaokružili u jedan ozbiljan projekat.

Pročitajte još...   Brčko: Prepolovljen promet robe u Luci zbog zatvaranja mosta

Brendiranje

Dutina kaže da su svjesni da je brendiranje nekog proizvoda dug i složen proces, ali da se za sada radi na povećanju proizvodnje. Sa time bi bilo više kvalitetnog hercegovačkog pršuta na tržištu, koji bi se kasnije zaštitio.

Svinjogojstvo nije razvijeno u ovom dijelu Hercegovine. U posljednjih desetak godina formirano je nekoliko novih farmi svinja koje se uzgajaju na što je moguće prirodniji način. Cjelokupan posao je zaokružen na jednom mjestu, od farme do trpeze.

Hercegovačka kuća

On ističe da je hercegovački pršut jedan od najtraženijih proizvoda u Hercegovačkoj kući. To je prodajni objektat koji je otvoren prošle godine i gdje se nude isključivo domaći proizvodi ovog kraja.

Domaći pršuti u Hercegovačkoj kući prodaju se odmah i traženi su kao autohtoni hercegovački delikates. U restoranima, takođe, prolaze vrlo brzo, tako da pršutu nije potrebna posebna reklama, već je samo potrebno razvijati svinjogojstvo i proizvodnju pršuta.

Planovi za širenje

On najavljuje da bi uskoro Hercegovačka kuća mogla biti otvorena i u Banjaluci i Beogradu, pa će hercegovački pršut biti dostupan i u velikim centrima.

Pročitajte još...   Niti ima proizvodnje niti traže podsticaje, Gatačko stočarstvo polako nestaje

Dutina navodi da se razmišlja da se organizuje i posebna manifestacija posvećena hercegovačkom pršutu, poput sajma vina i meda koje su već godinama dobro posjećene u Trebinju.

Građevinski paketi

Trebinjski Agrarni fond potpisao je i ugovore o dodjeli građevinskih paketa za obnovu i dogradnju objekata za držanje stoke sa 53 poljoprivredna proizvođača sa područja Trebinja. Iz gradskog budžeta za ove namjene je izdvojeno 60.000 KM, a svaki korisnik će dobiti od 800 do 1.500 KM za kupovinu građevinskog materijala za proširenje ili rekonstrukciju štala i drugih objekata za stoku.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju