Subota , 4 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Prekinut štrajk u “Žitoprometu”, da li je riješen problem?

Prekinut štrajk u “Žitoprometu”, da li je riješen problem?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora u Bijeljini sa rukovodstvom i radnicima preduzeća “Žitopromet” koji štrajkuju mjesec dana, da će država preuzeti isplatu pšenice domaćim proizvođačima koja je uskladištena u ovom preduzeću, nezavisne.

Svi problemi će biti riješeni

Vaš trud nije bio uzaludan“, poručio je Dodik semberskim poljoprivrednicima i najavio da će u narednih sedam do 10 dana svi biti isplaćeni po ugovorima, a riječ je o isplati 1,8 miliona KM za oko 1.100 semberskih ratara.

Dodik je rekao i da pšenica, oko 6.000 tona, ostaje u silosima “Žitoprometa” za dalju preradu, te najavio rješavanje problema 190 zaposlenih, kojima će Vlada Republike Srpske obezbijediti pola miliona KM za isplatu dvije plate, od četiri koje radnici nisu primili.

Prema njegovim riječima, taj novac će već danas biti obezbijeđen, čime su stečeni uslovi za nastavak rada u “Žitoprometu”.

Poljoprivrednici će biti ispoštovani

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je okupljenima u krugu “Žitoprometa” da će se, prema odluci Vlade, ići sa izmirenjem prema poljoprivrednim proizvođačima i da je ovom intervencijom obuhvaćeno 1.100 domaćih poljoprivrednika.

Stekli su se uslovi da se prekine bilo kakav štrajk i da ova kompanija prevaziđe problem, nastavi da radi na dobrobit svih vas, poljoprivrednih proizvođača u Semberiji i radnika u ovom kolektivu, rekla je Cvijanovićeva.

Razgovorima su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić, kao i većinski vlasnik “Žitoprometa” Slobodan Pavlović.

Ratari zadovoljni

Semberski ratari poručili su da su zadovoljni intervencijom republičke vlasti i postignutim rješenjem, napominjući da su hljebno žito nakon žetve uskladištili u bijeljinskom “Žitoprometu”, a zbog problema u ovom preduzeću i štrajka radnika ostali su i bez pšenice i bez novca.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Radnici Žitoprometa

Radnici “Žitoprometa” žele u pogon

Radnici “Žitoprometa” iz Bijeljine su nakon osam mjeseci čekanja uputili dopis Vladi Republike Srpske u …